Talande exempel

Partiledardebatten på måndagskvällen om ekonomi och identitet var ett mycket talande exempel på dilemmat i den åländska ekonomin. Där satt politiker och sålde sitt budskap till andra politiker fast alla visste att alla ändå skulle rösta på sig själv! Närmare ett nollsummespel än så är svårt att komma.

Utmaningen inom det åländska näringslivet är att hitta varor som går att sälja på export så nya friska pengar flyter in i den åländska ekonomin. Ska vi, likt deltagarna i partiledardebatten, bara byta varor och pengar med varandra blir det inte mycket gjort.

Nu ska vi inte bli alldeles för problemorienterade. Åland har under de senaste halva decenniet gått från urfattigt till välbärgat. Det är ingen dålig resa. Vi kan också under de senaste tio åren se hur en fullständigt ny och oerhört spännande IT-industri vuxit fram med kraft. Vem kunde gissa att uppemot 10 procent (ryckt ur ärmen) av den åländska ekonomin skulle skötas av folk som knappar på ett tangentbord?

Utmaningen nu, förr och i framtiden för politikerna är att se till att samhället fungerar och därmed lockar hit folk som vill bygga sina egna liv i en säker och inspirerande miljö. Görs det tilläckligt bra, kommer folk att söka sig hit med sina företag. Om ingen hört det förut så handlar det först och främst om att säkra driften av skolorna och se till att tillräckligt god vård och äldreomsorg finns på plats. Sedan är resten, med några reservationer, lätt att ordna.

I morgon är det näringslivsdebatt på Indigo. Då gör jag debut!


Tisdag 4 oktober 2011. Lagtingets auditorium. Partiledardebatt. Roligare än så här blir det inte när politiker talar för politiker. Skulle faktiskt vilja se ett försök från någon att ordna ett mer folkligt evenemang av debatterna. Först ut har mycket att vinna! (Det behöver vara någon form av organisation som inte står något parti nära.)

Kommentarer

Populära inlägg