Även de äldre vill ha nytt

Någon gång ska jag räkna ut exakt hur många de ”nya” kandidaterna inom Centerblocket fick i förhållande till de ”gamla” i 2011 års segerval. Man ska aldrig vara säker, men jag skulle inte bli förvånad om de nya fick om inte fler, så inte många färre av de drygt 3.000 rösterna.


Jag har fått många reaktioner på texten om den nya centern. Jag tycker alltså att de flesta hittills missat den tydligaste valnyheten av dem alla. Att Centern behöll platsen som Ålands största parti, trots att hälften av kandidaterna var helt nya. Det visar kraften i viljan till förnyelse hos de som lade sin röst på en grön.


Fick det här mejlet i går:


Hej Jörgen!

Följer med stor behållning ditt bloggande, är själv en gammal trogen centerpartist. Onsdagens inlägg om den ”nya” centern var bland det mest glädjande på många år. Det här har jag väntat på i säkert 20 år, en förnyelse behövs absolut och har egentligen behövts länge. Hoppas att ni orkar dra det vidare och inte faller in i de gamla gängorna på nytt. En sak till som behövs – se till att centerns verksamhet når ut till allmänheten och sympatisörerna. Det har i alla tider varit centerns kanske sämsta del, allt för mycket har hållits internt i centralstyrelse och lagtingsgrupp.
NN



SVAR: Hej och tack för de vänliga orden. Var lugn. Arbetet med att förnya partiet har inletts på allvar i och med detta val. Vi ska bli bättre på att nå ut till alla sympatisörer och vi ska uppgradera hela partiet och dess medlemmar. Jag håller med om att makten hittills verkat koncentrerad till en rätt liten kärna. Det är nog inte den rätta vägen framåt. Jag är ändå glad efter att ha träffat och pratat med oerhört många Centerpartister de senaste dagarna att höra vilken beslutsamhet det finns ute i leden. Så här sammanfattar de allra flesta läget, när de får höra bakgrunden:
”Okej. Vi är kanske inte jättenöjda just nu, men vi är beredda att se detta långsiktigt och vara med om att på riktigt bygga upp nya centern tillsammans.”


Och precis så ska man arbeta. Ingen kan någonsin få allt vad man vill ha. Det är bara dumt att ens tro något sådant. Men vi ska oberoende det se till att vi jobbar så hårt man någonsin kan. Det är omöjligt att bli klandrad för det. Ni hänger väl med, för nu kör vi!


Efter varje köldknäpp kommer man lite närmare vårdagjämningen. (Gammalt Finströmsordspråk.)


Kommentarer

Populära inlägg