Där det finns folk finns det liv

Vilken stämning på stan i går kväll! Prat och skratt, sång och dans, nya möten. Många frågor. Alla de som tror att folk inte engagerar sig i politiska och samhälleliga måste nog tänka om. Några exempel på funderingar jag fick i går under några timmar på Torggatan:

Ska staden fortsätta mäta folks infarter, tycker du?
JP: Nej, stadens byggnadsordning måste med det snaraste ses över och tas in i 2000-talet. När folk har två bilar behöver de bredare infarter. Det som pågår nu där folkvalda går med måttband och mäter infarter är inte värdigt för någon.

Hur ska man hantera Pommern i framtiden?
JP: Som med alla viktiga historiska minnesmärken ska man ta vara på Pommern. Inte bara för skrovets och mästernas skul utan för den historia fartyget har att berätta. Den är unik och visar prov på riktig åländsk obändighet och bslutsamhet. Storytelling blir allt viktigare i framtiden. Tillsammans med det nya sjöfartsmuseet blir helheten världsunik. Sådant ska man tag vara på. Pommern ska för alltid hänga med i Mariehamn. Om det ska ske i en torrdocka eller på nåt annat sätt, är jag inte karl att slå fast. Det måste någon som begriper sånt titta på.

Du har klagat på att ungar bussas från Solberget/Västerkalmare till Jomala. Vad borde man göra istället?
JP: Enkelt. Man ska komma överens med Mariehamns stad om att barnen istället ska gå i Strandnäs skola. Det vinner alla på.

Ska folk med stuga på fastlandssidan kunna boka hela vägen med skärgårdsfärjorna som ju ändå kör halvtomma?
JP: Min grundinställning är att privata rederier ska sköta trafiken mellan Åland och Finland och Åland och Sverige. Vi har fantastiskt välskötta sådana. Men så länge som det finns landskapsfärjor mellan Brändö och Kökar och Finland är det synd att inte utnyttja kapaciteten så mycket som möjligt, till ett pris som både täcker kostnader och ger vinst till landskapet. Fast nog sätter det fingret på ett problem om det är sant att färjorna faktiskt kör halvtomma...

Hur går det för IFK på söndag?
JP: HJK kommer hit med 100 supportrar och behöver bara ett poäng för att säkra seriesegern. Det ska vi försöka stoppa! När IFK spelar gör vi det för att vinna, inget annat.


Och mitt i allt kom Fredde jr åkandes på en Segway mitt i stan...

Kommentarer

Populära inlägg