Tack och farväl Birger Jarl

Det var vemodigt att följa de svenska nyheterna i går kväll som berättade nyheten att Birger Jarl ska pensioneras. Det är illa för Åland och det är illa för alla de som arbetar ombord. Det är inte heller riktigt lovande när Viking Line i vinter flyttar bort Cinderella från Stockholmstrafiken till Finska viken och Helsingfors/Tallinn. Frågan vi på Åland måste ställa oss är vad som saknas? Har vi laddat varumärket Mariehamn tillräckligt mycket? Finns den nödvändiga nerven som varje brand är beroende av? Det är tveksamt eftersom inte ens möjligheten att sälja taxfree längre räcker till.

Själv har jag bara åkt med Ånedinlinjen som rederiet hette en enda gång för decennier sedan. Ändå minns jag fartygets teakinredning, rustika dofter och känslan av att verkligen vara på sjön och åka båt. Undrar om det trots allt inte borde finnas ett outnyttjat segment i marknaden här för nog vill väl folk alltjämt komma ut och se något annat än storstadsdjungel?

Att Birger Jarl kastar in handduken är ytterligare ett tecken på att Ålands attraktionskraft inte riktigt räcker till. Det borde hända mer på landbacken för att göra Mariehamn och resten av landskapet till ett ställe man vill besöka och, framför allt, återbesöka. Det är ett digert arbete som väntar den tillträdande chefen för Visit Åland. Om inte arbetet med att snabbt rusta upp den så kallade Ålandsbilden inleds är risken stor att svenskarna i Mälardalen snart bara vet att Gotland finns. 

Här kan man se lite nostalgibilder från den gamla damen Birger Jarl som fyller femtio år just i år. Och här finns hela historien om fartyget vilket faktiskt köptes till Åland av Alpo Mikkola, sjökaptenen som byggde upp Godby Shipping Ab.

Det är tyvärr inte första gången fartyg blir utkonkurrerade. För inte så länge sedan tvingades Rederi Ab Lillgaard ge upp den flislinje som på många sätt byggt upp företagets välstånd.

Detta är Birger Jarl som snart upphör med sin trafik mellan Stockholm och Mariehamn. Det väcker frågan om Mariehamn och Åland gjort tillräckligt mycket för att ladda sitt varumärke.

Kommentarer

Populära inlägg