Nya kryssare på Ålandsbesök

Det är bråda tider för oss båtnördar just nu. I norra änden av Västerhamn ligger lyxjakten Jamaica Bay medan fyrmastade segelfartyget Star Flyer i går vilade ut lite längre söderut. Jamaica Bay är en båt av den gamla stammen där inget har kostat lite. Här kan man se inredningen mer i detalj. Fartyget finns kvar där även på fredagsmorgonen.

Jamaica Bay är byggd 1987 men renoverades från topp till tå åren 2010 och 2011. Här finns plats för tolv passagerare vilka har gott om rum på den femtiosju meter långa jakten vars skrov är byggt i stål. Jepp, den kan hyras av vem som helst. Vilka som är ombord nu är något vi antagligen aldrig får reda på men hon kommer närmast från St Petersburg och Helsingfors vilken kanske kan ge en vink. Fartyget ägs från USA där hon år 2007 låg på en sextioåttonde plats av landets största lyxjakter.

Det är inte alldeles ovanligt att lyxiga båtar besöker Åland. För bara några veckor sedan var den här superjakten och granskade kända åländska flundervatten.

Samtidigt på en annan plats i stan kom betydligt större men inte lika coola segelfartyget Star Flyer till Åland. Hon befinner sig på en helt vanlig kryss och missar självklart inte chansen att lägga till i Östersjöns allra finaste lilla stad.


Jamaica Bay med hemort Marshall Islands är en lyxjakt i klassisk stil. Det är kort och gott en riktig båt vilket man ser på den här filmen.
Gissar att den här bryggan vid strandpromenaden i Västerhamn inte är den mest fashionabla adressen denna pjäs har förtöjt på.

Formerna är vassa, välpolerade och för ögonblicket förtöjda i Mariehamn.
Star Flyer låg på bästa kajplats vid sitt snabbesök i går. Här kan man läsa mer om planerna som innefattar Stockholm i dag.
Fartyg ska man egentligen bara fotografera om både fören och aktern ryms med. Men undantag finns ju alltid, särskilt då båtarna är för stora.
Kommentarer

Populära inlägg