Grattis Sverige, gamla mor

Vårt gamla moderland Sverige fyller år i dag! Den sjätte juni är kanske inte en bemärkelsedag av samma kaliber som syttende maj. Inte går svenskarna som norrmännen man ur huset och slår folk i skallen med flaggstängerna. Det är på många sätt ganska beskrivande för det svenska lagomfolket. Sverige har stretat på sedan 1523 (före det också men då lite mindre organiserat). Under dessa fyrahundranittio år har det inte stått stilla. Ibland har Sverige varit stormakt, ibland ganska litet, någon gång på flykt men alltid på väg framåt. Jag är imponerad av Sverige och svenskarna av många skäl. Man har i stort sett klarat sig utan inbördeskrig, man har skapat fler uppfinningar och internationella företag än precis alla andra länder i världen sett till befolkningsunderlaget. Sverige klarar sig bra i VM i alla sporter och finns med på varenda litet seminarium som arrangeras i hela världen. Och så har man Nobelfestligheterna och Astrid Lindgren och ABBA samt en otroligt trevlig grannö i form av Åland!

I dag firar det svenska konsulatet med Ingrid Iremark i spetsen nationaldagen med att bjuda in en lång rad ålänningar till sin stora trädgård. Det blir sång och musik, god mat och tal där vädret hyllas. Till och med det var strategiskt rätt när det gäller val av nationaldag för det är enklare att le i blomstrande högsommar än på vinterhalvåret då snön viner runt öronen. Fast egentligen firar vi denna dag för att Gustav Vasa valdes till kung den här dagen 523 samtidigt som Sverige blev ett självständigt land. Också 1809 års regeringsform antogs denna dag och kom att gälla imponerande länge – ända till 1974! Till att börja med firades dagen på lite typiskt halvblygt svenskt vis som Svenska flaggans dag men sedan 1983 är det en nationaldag och från 2005 även helgdag. Det är de små stegens politik som skapat den framgång Sverige haft över tid.

I dag är också dagen då Ålands lagting ska diskutera meddelandet om en stor strukturförändring i samhället. Det ska pratas social sektor, teknisk sektor och digital agenda. Kom för och lyssna vettja, det börjar halv tio!

I dag är det rätt att hissa den svenska flaggan till minnet av den sjätte juni 1523 då Gustav Vasa valdes till kung och Sverige blev ett självständigt land.

Kommentarer

Populära inlägg