I dag minns vi James Joyce

I en annan del av välden är denna dag en viktig dag. I Dublin och på några andra ställen firar man nämligen Bloomsday. Det går kortfattat ut på att återuppleva det romanfiguren och Leopold Bloom gjorde den 16 juni 1904 i Dublin och som blev Ulysses, en av historiens mest omtalade böcker skriven av James Joyce, yes the one and only. I den käkar man njure och tänker tankar och dricker bira. Ungefär som livet kanske inte alltid är men borde vara.

Ulysses är en slags ripoff av Odysseus fast förlagd till Irland och Dublin. Det är absolut inget hastverk. Joyce började skriva år 1906, tog i på allvar 1914 och gick i tryck år 1922. Starka böcker kräver tid. Joyce lär ska ha lagt ner tiotusen timmar på boken.


Ulysses hörde till de böcker jag läste som yngre och fascinerades av. Delvis tack vare mustiga beskrivningar men också på grund av svårigheterna att begripa allt. Relationer, älskare, annonsförsäljare, dryckesslag och passion är svåra grejer, men nödvändiga i livsbygget. James Joyce lär själv efteråt ha sagt att han "lagt in så många gåtor och pussel att det kommer att hålla professorer upptagna under århundraden, grälande över vad jag egentligen menat.”

Det är kaxigt. Så sent som år 2012 gav Bonniers ut en nyöversättning som jag ännu inte läst. De beskriver den så här:
"Flera år innan Ulysses kom ut i Frankrike publicerades den som följetong i den amerikanska tidskriften Little Review. Men när man kommit så långt som till kapitel 13, som bland annat beskriver hur Leopold Bloom masturberar, var det stopp. Utgivningen förbjöds, eftersom boken ansågs obscen. Domare J M Woolsey friade till slut boken 1933, och förklarade att de fula ord som användes i romanen var "gamla anglosaxiska uttryck som inte är främmande för några män och jag vågar påstå inte för många kvinnor heller, och som används dagligen och helt naturligt av de människor vilkas kroppsliga och själsliga liv Joyce velat beskriva."
Den borde läsas på nytt. Med flyt redan i sommar.

Detta är ett utmärkt på läsglädje i sommar. Testa så är du beredd till Bloomsday nästa år!
James Joyce är en av många och uppburna irländska författare. Han hade INTE bråttom när han skrev.

Kommentarer

Populära inlägg