Hyllning till stången

Glad midsommar alla människor! I dag har vi i stadens sista (?) byalag Kasberget-Apalängen styrt och ställt med midsommarfirande vid Notudden i Mariehamn. Det kom över femhundra gäster från stora delar av världen. Aldrig har där hörts lika många språk. Vi har kokat kaffe, skurit bullalängder och delat ut glass och dansat runt midsommarstången.

Jag kunde inte hålla mig utan sade några ord till dem som kom för att njuta av högsommaren. I fjol var det likadant. Då pratade jag om produktutveckling. I år handlade det mer om vikten av träffas på riktigt hellre än på Facebook. Det lät ungefär så här:
Tervetuloa, welcome, willkommen, bienvenue, välkomna! 
Hej allihopa! Det kan nog inte bli bättre än så här! Solen skiner, sommaren och Åland är som grönast och människorna i all sin prakt vackrare än någonsin. Det är midsommar och vi gör i dag som vi gjorde i fjol och tusentals år före det. Vi lägger för ett tag arbete och utmaningar åt sidan för att resa en lövad stång mot skyn och dansa runt den tills kvällen kommer. Ni är alla hjärtligt välkomna till Notudden och vårt traditionella midsommarfirande. Vi som säger det är Kasviken-Apalängens byalag, kanske det sista som finns kvar i vår stad.

Kring det fenomenet har jag funderat mycket. Under de senaste säg tio åren har byalag gått i graven och midsommarstänger försvunnit. Inte bara i Mariehamn utan även på resten av Åland. Det är tidens melodi säger folk medan de rycker på axlarna och trevar efter fjärrkontrollen eller knappar in statusuppdateringar på Facebook. Jag är inte så säker på att just det skapar lyckligare människor eller friskare samhällen. Liv går ut på att möta andra och varandra. Som vi gör i dag. Här i vårt lilla envisa byalag tror vi på traditionen som en enande och samlande kraft i både bättre och sämre tider. De åländska midsommarstängerna är unika och praktfulla och laddade med symboler, något som borde vara lika viktigt i dag som det var förr. Kanske ännu viktigare. Vi behöver alla inspiration i arbetet med att hitta de bästa vägarna mot framtiden. Det arbetet blir bättre om man gör det tillsammans än var och en för sig.

Jag tycker det är fantastiskt och inspirerande att se hur traditioner trots allt spelar roll. Ni har kommit hit i dag för att ni vill träffa andra och varandra och fira det faktum att vi finns och att sommaren är här och att vi vill göra skillnad. Jag tycker inte ni ska nöja er med denna midsommarstång. Sätt er i bilen och kör runt hela Åland och njut av prakten som de samlade stängerna skapar. I dem finns gårdagens klokskap vilken vi nu använder som grund för framtidens utmaningar. Fäktargubben på toppen hjälper oss minnas att arbetet aldrig tar slut. Det fortsätter och det förändras och det gäller att hänga med. Som vi alltid gjort.

Av den enkla anledningen fortsätter vi här i vår lilla del av vår vackra stad med att tillsammans binda kronor på vintern för att kunna pryda vår stång när sommaren är här. När tillvaron och världen förändras snabbare än någonsin är det viktigt att skapa några fasta punkter i livet. Midsommaraftonen är en av dem. Jag önskar er alla en festlig, färggrann och frisk midsommarhelg och i övrigt en ljuvlig sommar.
Egopic kallas detta. Vad gör man inte för att komma med på bild!
Ralph Bamberg och jag tog ner stången i går.
Den här konstruktionen är utvecklad efter många års försök och misstag.
Snart blir det fyrtioårsjubileum för midsommarfirandet på Notudden. Fäktargubben i toppen av stången visar nödvändigheten att alltid fortsätta arbeta trots att det kan vara både ensamt och kallt ibland. Särskilt på toppen. Man får aldrig ge upp.
Detta är en fotograferande turist som jag inte vet namnet på. Det var gott om sådana på Notudden i dag. Det är skoj!
Här lövar ungdomar i alla åldrar stången. 
Ingen midsommar utan Greta Sundtsörm och hennes dragspel. Den tillställningen som inte lever upp av Gretas toner, finns inte.
Ulla, Isak, Zacke och Lilian utgjorde krontåget. 
Och här bär det av upp i skyn med hjälp av villiga och viliga händer. 
Över femhundra besökare räknade vi in till Notudden i dag. Det gör nog Kasberget-Apalängens bylag till en av de allra största midsommararrangörerna på Åland.

Kommentarer

Populära inlägg