Mat ska lagas med vrede

Jag får ofta frågan hur man egentligen gör en riktigt lyckad Biff Rydberg och känner att det nu är läge att förklara. Som bekant är den åländska nypotatisen oslagbar som stekt. Det finns ingenting som är godare. Och genom att kombinera med oxfilé och lök blir helheten en maträtt för kungar, drottningar och oss vanliga drönare.

För att lyckas med detta gäller det att ha mycket nypotatis, gärna från middagen dagen innan. Man behöver ett och ett halvt kilo oxfilé och tre stora lökar. Som accessoarer passar creme fraiche, dijonsenap och råa ägg. Sedan är det bara att börja, men först gäller det att ladda. Liksom man för att komma med i De Lappländska Fjällkarlarnas Klubb måste gå på en fjälltur med en sådan vrede att kroppsskador är oundvikliga ska man också laga mat. Det är bara trams med alla dessa Nigellor och vad de heter som står där vid sina grytor och ler. Med matlagning är det som med konst, det ska göra ont att skapa.

Men sedan blir det bra också!


Börja med creme fraiche och fransk senap. Sätt tre rejäla skedar senap i creme fraichen och rör om som om du vill skada anrättningen. Mat ska lagas med vrede och beslutsamhet.
Hacka lök och tänk dystra tankar. Låtsas att du är Edward Snowden.
Ta gårdagens kokta nypotatis och skär upp i oregelbundna tärningar. Gör det noga och med tillbakatvingat ursinne. Det ska inte vara roligt att laga mat. Alla som säger något annat ljuger. 
Tag ett rejält stycke riktigt kött. Alltså oxfilé. Helst åländsk men går inte det kan det funka med annat också. Skär långsamt och plågsamt köttet i två centimeter stora bitar.
Öl är kanske inte bra för maten men gott att dricka. Kom bara ihåg att inte bli på gott humör. Drick bara en. 
Om det ser ut så här efter att du skurit klart är du på banan och kan gå till över till stekfasen.
Det finns absolut ingen anledning att ”cheera up” bara för att man kan stå ute och laga mat. Uppträd värdigt.
Ungefär så här ska det se ut när det närmar sig skarpt läge. Håll nerverna i skick.
Och framför allt. Bevara lugnet och ilskan.
När det är klart tar man lika delar lök, potatis och kött och pryder upp det hela med senapsblandningen och en rå äggula... 
...och precis då kan man låta sig själv slappna av för ett litet tag. Ända fram tills nästa middag alltså.

Kommentarer

Populära inlägg