Hit kommer resterna

Medan ni andra roade er på olika håll hade jag i går kväll nöjet att sitta i möte med stadens Infrastrukturnämnd. Mötesplatsen var Lotsbroverket i Mariehamn, en av stadens absolut viktigaste funktioner. Hit kommer nämligen allt det som kommer från platser där solen inte alltid skiner. Avloppen från hela staden och större delen av landsbygden landar i jättelika bassänger som sprängts ner i urberget bredvid färjkajen i Västerhamn.

Nu är min erfarenhet av just reningsverk väldigt begränsad men jag minns som barn hur vi brukade gå på upptäcktsfärd vid det gamla reningsverket i Godby för att se på allt elände som samlades där. Det luktade inte bara hallontårta... Hade därför berett mig på något liknande i samband med rundturen inför mötet men får tänka om och tänka nytt. Reningsverk är inte vad de varit. I katakomberna där skiten samlas är det ljust, rent, snyggt och välskyltat. Visst, en svag doft av träck är svår att komma från men det var absolut ingenting mot hur det kunde vara förr.

Lotsbroverket har funnits i Västerhamn sedan 1979, det renoverades kraftigt under åren 2004-2006 och ska nu klara sig till år 2020, sådär mellan tummen och pekfingret. Det är dimensionerat för cirka 30.000 gubbar och gummor. Hoppas verkligen det, nya utgifter för investeringar är inte vad stadens kassa just nu behöver.

Mötet då? Jovars. Vi höll på till elvasnåret för att bland annat prata om hur nämnden ska kunna spara uppemot en halv miljon euro i kommande års budget. Det är pengar som inte bara går obemärkt förbi. Det finns stor risk att även den service som stadsborna vant sig vid måste tas ner på en annan nivå än den hittills legat på.

Samhällstekniska chefen Jouni Huhtala har järnkoll på sitt Lotsbroverk. Här visar han på de nyckeltal som styr hela verksamheten och beskriver reningsprocessen. 
Infrastrukturnämnden lyssnar och lär.
För att komma fram snabbt i de långa bergskorridorerna kan det vara bra med sparkcyklar. 
Golven är rena och väggarna närmast konstnärliga. Lotsbroverket måste vara nån slags föregångare bland reningsverk här i världen.
Ingen kanonbild kanske, men ungefär så här ser det ut där de stora bassängerna ligger. Hit kommer bajset från befolkningen.
Fler bassänger. Reningsprocessen sker flera steg, mekaniskt och biologiskt
Detta såg rätt eländigt ut men luktade ändå inte så farligt.

Kommentarer

Populära inlägg