Grattis Kroatien, 22 år i dag

”Vårt vackra hemland”, heter Kroatiens nationalsång. Den spelar man i dag för att hylla nationen som blev självständig från Jugoslavien den tjugofemte juni år 1991. Då återstod visserligen några år av det blodiga kroatiska frihetskriget men vägen stakades ut där och då.

Nationalsången kommer också att spelas den 1 juli då Kroatien blir medlemsland nummer tjugoåtta i den europeiska unionen. Om detta har det också debatterats i Ålands lagting för man får ju säga att det nog är lite underligt att en nation med bara tjugoåtta år på nacken får tillträde till det europeiska parlamentet före Åland som fyllde nittioett för någon vecka sedan. Jaja, det är som det är och den åländska kampen för en plats i parlamentet går såklart vidare.

När det begav sig i debatten lade jag orden så här. Och lite tidigare så här men det lyssnade inte tillräckligt många på och till sist var det bara dumt att fortsätta sprattla emot den syn som landskapsregeringens majoritet företrädde. Dessutom är kroaterna ett trevligt folk och har en underskön kustlinje.

Jag har varit till Kroatien vid två olika tillfällen och trivts lika bra båda gånger. Har skrivit en del därifrån också. Om Titos paradisö. Om förväntningarna och gamla historier. Om hur det var att presentera Åland för hela det europeiska Alde-partiet och om Abraham Lincoln och en koppling till Balkan. 

Kroatien är i dag också medlem i Nato, WTO och CEFTA och är än så länge ett fattigt land men med goda framtidsutsikter, rätt hanterat. Från mig till er: Grattis Kroatien! Hoppas vi en dag ses i Europaparlamentet.
Den här flaggan åker i topp i Kroatien i dag då landet firar sin självständighetsdag. Den första juli går landet dessutom in i EU som det tjugoåttonde medlemslandet.Kommentarer

Populära inlägg