Sång gör alltid skillnad

Det var alltså Ålands nittioförsta födelsedag i går. Det var festligt, högtidligt och folkligt. Tåg genom stadens gator, många bekanta, glada nunor, skratt och trivsel. Precis som en festdag ska vara. Republikens president Sauli Niinistö var på plats och höll tal i lagtinget där han lovade att Åland ska få en ny självstyrelselag till hundraårsdagen år 2022. ”Men det krävs mycket jobb av både lagting och riksdag”, tillade han. Vår egen talman Britt Lundberg gjorde ett strålande jobb och betonade i sitt tal vikten av att arbetet med en ny självstyrelselag går vidare. ”Ett väl fungerande Åland är bra även för riket”, sade hon. Båda talen kan man ladda ner från lagtingets hemsida.

Men det jag egentligen ville lyfta fram var den sköna konsten utan vilken ingenting annat blir innehållsrikt. Vilka sammanhang man än befinner sig i är det kulturen som är kittetPå plats i den för en gångs skull fullsatta plenisalen var Intermezzokören som jag hyllat tidigare och nu igen. Under ledning av dirigenten Guy Karlsson gör sångarna mer än sjunger texter. De tolkar, trimmar, förändrar och förbättrar. De visar hur ord aldrig är mer än bokstäver placerade efter varandra innan musiken sätter mening och ton på texterna. Jag är ingen musikkännare, trots att det är oklart vad som egentligen definierar en sådan, men jag njuter av melodier som passar till orden som passar till sammanhanget. Vem som helst kan göra upp en repertoar men bara en kännare kan göra så musiken passar till tillfället och vad det beträffar gjorde Guy & Co en homerun denna kväll.

Till alla ni som var där och sjöng, i fall ingen annan säger det till er. Tack inte bara för att ni förgyllde vår kväll utan tack för att ni med er egen tid, röst och insats som resurser gjorde ett högtidligt firande än mer högtidligt.

Ha nu en skön junivecka!

PS Jepp, Jag bjöd in presidenten till IFK:s Europa League-matcher som han hade full koll på. Oklart om han kommer... DS

Presidenten Niinistö hade tur. Han fick hälsa på min mamma Christina i samband med sitt Ålandsbesök. Tyvärr missade jag bilden på hälsningen så den här får duga. Presidenten till höger, mamma till vänster.
Tänkte smygta en bild i plenisalen då Intermezzokören uppträdde men hade blixten påslagen... Ägd. Men bilden sitter och Intermezzokören visade ännu en gång hur viktig sången är för att sätta texter i ett sammanhang.
Varje år samlas hundratals ålänningar vid en staty i en park i Mariehamn för att samlas om svunna tider och förbereda sig för kommande prövningar. Julle, som statyn föreställer, har sett många talmän och andra komma och gå. På bilden är det talman Britt Lundberg och vicetalman Roger Jansson som står framför flaggbärarna.
Kommentarer

  1. Intermezzokören, jag - vi uppskattar feedback! Intensiv närvaro, fokus på ton och text. Tillfället var energi i positivt flöde, då blir det bra. Hoppas att de fina texterna gick fram till den poetiska frun och hans följe!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg