Lycka till Viking Line

Det händer grejer i dag. Åtminstone i sportvärlden. Det är på många sätt en perfekt avrundning på en hektisk och inspirerande vecka. Först Finland-Tjeckien och lite senare Bayern München-Chelsea i Champions League. Lika delar ishockey och fotboll. Känner mig redan utmattad... Vad passar då bättre än en liten tillbakablick.

Under veckan som gått har det inte bara hänt roliga saker. Beskedet från Viking Line att Rosella blir ett säsongsfartyg är mycket oroväckande. Liksom beslutet att inte gå in för ännu ett nybygge i Åbo. Båda bitarna är viktiga för hela pusslet. När de saknas uppstår tomma luckor. Frågan är nu om det som händer inte egentligen är början på en mycket större nedmontering av en färjtrafik som inte är längre är lönsam. Den minnesgode vet att det faktiskt bara är sedan 1987 som Viking Line haft en specialtrafik mellan Kapellskär och Mariehamn. Före det var var rutten endel av trafiksystemet till Finland. Det kanske kan låta som en mindre justering att dra ner tre månader, vilket nu aviserats. Själv är jag rädd för att det bara är början, skulle inte bli överraskad om man helt enkelt sålde Rosella. och i fortsättningen går in för nån form av högsäsongslösning – efter gammal beprövad modell. Det är inte bra med tanke på arbetsplatserna både ombord och i land. Att backa är aldrig roligt men ibland nödvändigt.

Det är också en omställning för landskapet bland andra. Sådant är livet och tillvaron och sådan har den alltid varit. Den kanske mest definierande frasen som finns här i världen är Darwinismens ”Survival of the Fittest”. Den som anpassar sig bäst och snabbast klarar sig längst. Av det enkla skälet måste Åland och ålänningarna egentligen alltid vara på tårna, beredda till anpassning till nya tider. Det sker inom affärsvärlden i form av rationaliseringar, moderniseringar och uppfinningar. Det sker inom landskapet Åland där omställningsbudgeten snart på allvar ska börja synas i samhället. Till följd av många goda år och stora inkomster är detta inte så enkelt. Det sista man som människa vill göra är att förändra sig själv och sin tillvaro. Ändå är det exakt vad som måste ske.

Det är blåögt att tro att man överlever och utvecklas genom att ständigt göra samma saker. Det enda man då gör är att långsamt vänta på slutet. Och så bygger man varken samhällen eller liv. Därför är det som landskapet Åland, Viking Line (och för all del Ålandsbanken och några till) nu gör såklart nödvändigt. Hoppas innerligt det ska lyckas. För våra två börsbolag är extremt viktiga för den fortsatta utvecklingen av landskapet.

Nog med allvarsord denna solstinna lördag. Kunde inte låta bli att ta ett dyk ner i fotoarkivet och hittade en massa pärlor. Ha en skön helg!

Så här ser det ut när man ror genom Göta kanal på vägen mellan Stockholm och Göteborg. Det blev en sträcka på över sexhundra kilometer och en test för både huvud och häck, om man säger så.
På vakt och på jakt i havsbandet.
Surferboys på äventyr.
Det är något tappert och utmanande i denna bild. Den ensamme mannen med blicken mot dåtiden men fören pekande framåt. Roddare är den nya tidens hårdingar.
Den här bilden tog jag för bra många år sedan och den gör mig fortfarande förbryllad. Varför skulle en mås lägga sitt ägg tillsammans med ådan? Detta har jag aldrig sett tidigare och får ingen ro innan jag fått svar.
Strandraggare på Bermuda. Outfit: poloshirt, Lindebergbälte, för långa jeans, högerarmsklocka och faktiskt enastående fula skor. Hur gick det så där?!
När vi rodde mellan Stockholm och Mariehamn 2005 gällde det att äta rejält för att hantera den psykiska pressen.
Roddare Sommarlund proteinladdar eller nåt.

Kommentarer

Populära inlägg