Europas heta söndag

I dag håller Europa andan. I morgon söndag går Europas två hetaste länder just nu till val. I Frankrike ska man välja mellan två dåliga presidentkandidater där allt tyder på att den nye presidenten heter Francois Hollande. I så fall är det stor risk att den ekonomiska utförsbacken fortsätter. Det är nämligen vad som händer om man, som han lovat, sänker pensionsåldern från sextiotvå till sextio år och anställer sextiotusen nya statstjänstemän. Dessutom vill han omförhandla den nyligen överenskomna finanspakten med Tyskland. Det är dåliga nyheter under en tid då stabilitet är viktigare än kanske någonsin. Sittande presidenten Nicolas Sarkozy har katastrofala opinionssiffror och har kallats mer påfågel än hök, vilket inte är så smickrande.

Samtidigt i Grekland, sinnebilden för usel ekonomi och bidragsfusk. Där vore det absolut bästa att de tidigare rivalerna men nuvarande bästa kompisarna Pasok och Ny demokrati fick bilda regering efter söndagens parlamentsval. Ganska lite tyder på det. Tvärtom har en uppsjö av nya partier uppstått från extrema vänstern till svartaste högern, precis som professorn Göran Djupsund förutsett.

Om det går så, är risken överhängande för storbråk och utträde ur eurozonen. Det kan EU hantera, frågan är om Grekland kan göra det.

Serbien är kanske ingen storspelare men också där pågår val. Man ska välja såväl president som parlament. Är dessvärre alldeles för dåligt insatt i Serbien för att ha en åsikt, men med tanke på det stundande EU-inträdet är valet ändå inte oviktigt. Framför allt vore det viktigt att många av serberna faktiskt gick till urnorna och visade vilja till samhällsbygge.

Som om allt detta inte vore nog, denna politikens Supersöndag kommer vi att ha en helt galen Supermåne blickande ned över oss alla. Frågan är vad det betyder i praktiken. Helst hade jag ju sett att folk höll huvudet kallt denna dag och inte blev helt mångalna.

Allt medan en superstor måne tornar upp sig över Europa...
...ska invånarna i världens femte största ekonomi välja president. Och samma dag ska dessutom... 
...grekerna säga sitt om om framtiden ska se ut. Detta kan sluta precis hur som helst!


Kommentarer

Populära inlägg