Laxen som fångades två gånger

I dag ska det handla om fiske i denna blogg. Trollingfiske för att vara exakt. Och inte vilken fiskehistoria som helst utan något i mina ögon fullständigt osannolikt och unikt bortom rimliga horisonter. En av de två huvudrollsinnehavarna spelar min son William eller ”Mille” som alla säger. Den andra fiskaren i dramat är hans fiskekompis Peter som körde båten.

Grabbarna drog ut på Ålands hav på söndagskvällen, samma hav som senaste helg varit hemviste för Trollingträff Åland där största laxen som fångades vägde 15,26 kilo exakt. Som ni begriper är vikten extremt viktig i dessa kretsar där entusiasmen är större än bland de flesta; så där generellt sett. Efter att ha fått ut alla spöna, vilket kräver sina män bara det, körde de två fiskarna runt kanske en timme innan det small till. Lax på gång! Mille har varit med förut men det här var den första laxen som skeppare Peter skulle landa i sin egen båt. Spänningen steg alltså omedelbart till Red Alert-nivå.

Sedan tog det ungefär en timme så låg laxen på båtdurken. Dessvärre räckte vågen som fanns ombord inte till, den stannade på femton kilo. Dramatiken kring själva fångsten går jag inte närmare in på. Vem som helst kan begripa vilken stämning som rådde i båten under den timmeslånga kampen då laxen ibland vräkte sig upp ur havet i ett ursinnigt hopp för att bli kvitt kroken. Förgäves.

På vägen hem till hamn gick telefonen varm, för sådana är trollingfiskarna, de vill berätta så snabbt som möjligt åt så många som möjligt. Därför fanns en liten välkomstkommitté i Lervik, Mariehamn, när fiskarna kom till kaj. Jodå, jag var såklart på plats! Peter tog laxen i ena gälen, balanserade på bommen intill båten för att gå till kaj. Då brast gälen och laxen kanade långsamt men säkert ner tillbaka i sjön och sjönk som en sten. Den minen på fram tills då världens kanske lyckligaste man går inte att beskriva, än mindre att återberätta. Men den följande räddningen gör det, tack vare Iphonens kamera. Mille näckade och dök i det trettongradiga vattnet och lyckades rädda sin fiskekompis Peters stora dag.

Vi andra som stod på kaj hade det närmast ofattbart roligt medan vi bevittnade spektaklet kring laxen som fångades inte en, utan två gånger samma kväll. Den vägde exakt 16,40 kilo och hade alltså varit störst om den kommit under tävlingshelgen. Bättre än så blir sällan fiskehistorier!

Nöjda fiskare visar upp kvällens fångst och en av de största laxarna som tagits i år på trolling. 16,4 kilo vägde fisken när den slutligen lät sig placeras på en våg.

Och här är filmen på det andra infångandet

Kommentarer

  1. De va bästa fiskefilmen jag sett på länge! RJ

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg