Lev lokalt, tänk globalt

Det är det lokala som drar. I vart fall när det gäller mat. I en mer internationell värld är den stora konsten att äta lokalt men tänka globalt. Det är ekologiskt och långsiktigt uthålligt.

Som en varm vän av en bra historia har jag också alltid uppskattat när maten på tallriken har en story att förtälja. Jag är mer intresserad av var köttet som ska skäras har vuxit upp än vad för slags kryddor som kocken använt. För råvarorna är vad det hela sist och slutligen handlar om. Och i takt med att den gröna vägen rullar vidare i allt starkare takt är det den bästa historien som lockar de flesta gästerna. Jag väljer alltså hellre en hängmörad oxe från Sottunga än en likadan från Paraguay.

Denna trend med storytelling når nu allt bredare massor. Några restauranger i land har försiktigt testat isen. Nu är det dags för jätten Viking Line att försöka. Jag hoppas verkligen de lyckas. Lokal mat är för bra för att bli bortglömd! Ombord på Cinderella och några till är det åländske stjärnkocken Michael Björklund som ställer till med lokal fest för globala tänkare! Läs, dröm och njut.

Nej, detta är inte Michael Björklund och inte någon stjärnkock. Undertecknad bär här förkläde av okänt ursprung, en skitvass kniv, vit skjorta och ett brett leende. Det sista kan bero på att vi strax innan fått ett skott bävergäll innanför den så kallade västen. Och jodå, platsen är faktiskt stjärnkocken Michael Björklunds eget kök!

Kommentarer

Populära inlägg