Öar jag sett: Cayman Islands


Grand Cayman är en olycksdrabbad ö. Bara under 2000-talet har ö-gruppen två gånger lamslagits av orkaner. Det är ingen lek. Orkaner är livsfarliga, bokstavligen. Därför kryllar butiker och allmänna platser av manualer för hur man ska göra när orkanen står för dörren. Det är inget osannolikt scenario. Finns man mitt i Karibien är vädret på djupaste allvar. Cayman har en stabil plats i den internationella fotbollsvärlden. Fifa har varit generöst med pengar till uppbyggnad av träningsanläggningar och annat. Så sent som för något år sedan var såväl Fifabasen Sepp Blatter som brasilianske fotbollslegenden Romario till ön i samband med en större invigning. Fotboll är coolt även bland de yngre. Caymanianerna är också rätt kyrkliga av sig. Varje juniorträning till exempel, börjar och slutar med en gemensam bön. Inte bara ynglingarna gör det. Cayman som fram till finanskrisen 2008 varit ett världscentrum för så kallade hedgefonder kan komma att drabbas svårt av den internationella finanskrisen. Då behövs alla böner i världen.
Männen och havet. Det är inte mycket som går upp mot lite deepsea-fishing i Västindien. Fast havet är nyckfullt och gropigt och det är lätt att bli sjösjuk, skulle det visa sig...
Havet ger och havet tar. Firren till vänster tog jag upp lite för sent. Innan den landats hann en haj it och bet av halva i farten. Annars hade det varit en fin tonfisk. Den långa fisken är en wahu, såvitt jag minns.
Flying boys. Cayman had byggt upp i princip allt kring turismen. Det som inte handlar om hedgefonder vill säga.

Kommentarer

Populära inlägg