Bob Dylan visar vägen

Vilken vecka! Och ännu är den inte över för när denna text är färdigt skriven ska jag börja tillreda två vackra sjöfåglar som plockats ur frysen under högtidliga former. De ska brynas och sedan vördsamt stekas i en stor järngryta för att därefter förtäras på ett sätt som för tankarna tillbaka till fornstora dagar. Ni vet när man äter sådär långsamt njutningsfyllt, tuggar försiktigt och avsiktligt drar ut på tiden innan nästa bit förs in i munnen. Livet utan den upplevelsen vore naturligtvis inte mycket att ha. Det blir den perfekta kröningen av en händelserik vecka.

• Måndag gick i BSPC-organisationens tecken. Förbereddes ett möte som mot hösten ska hållas i St Petersburg. Man kan konstatera att om alla i hela världen skulle arbeta lika miljövänligt som vi på Åland skulle allt se väldigt mycket annorlunda ut. Som ordförande för mötet satt RAF-Igge som hade det blåsigt sedan han i en ursinnig attack mot monarkin i Sverige gjort misstaget att glömma bort att ett nyfött barn alltid är ett nyfött barn. Trots att det sitter en guldsked i munnen på det. Klantigt sagt men konsekvenserna var nog ungefär lika överdrivna. Igge är naiv, inte ond.

• Tisdag var det dags för stadsfullmäktige där jag börjar få intrycket att de enda riktigt borgerliga organisationerna i Mariehamn är Centern och (ibland) Moderaterna. De övriga var antingen passiva eller direkt negativa till de sparförslag som måste genomföras inte bara i Mariehamn utan över hela Åland. Den liberala falangen gjorde nåt slags rekordförsök i valhänthet. Med undantag för Gunnar Jansson, som i vart fall ibland verkar ha förmågan att säga antingen ja eller nej, lyste det genomgående gult efter omröstningarna i den liberala gruppen. Det betyder att man avstår från att ha en åsikt, vilket verkar vara så långt från politik som man kan komma, annat än när det gäller väldigt speciella frågor. Här handlade det om husförsäljning vilket knappast kan vara sådana. Sossarna i sin tur sade nej till precis allt utom möjligen höjda skatter – trots att deras egna medlemmar suttit i stadsstyrelsen och godkänt förslagen! Socialism är ingen enkel lära.

• Onsdag var det dags för IFK:s bolagsstämma. Jag steg av som ordförande, med åsikten att två år av ideellt arbete på en sådan utsatt position måste räcka. IFK är ett otroligt viktigt lag för hela Åland. Därför ska de nya styrelsemedlemmar som invaldes ha all eloge i hela världen för att de på egen bekostnad är med och skapar ett lag som i dag utgör Mariehamns och Ålands i särklass starkaste varumärke. Heder till Robert Söderdahl som blir ny ordförande. Hans uppdrag är inte lätt men nödvändigt. Ett Åland utan IFK i ligan skulle bli ett mycket tystare Åland.

• Torsdag blev en skrivbordsdag. Sedan några år tillbaka har jag ägnat lediga timmar till att ta fram en åländsk idrottshistorik för Ålands idrottsförbunds räkning. Det senaste halvåret har denna på grund av lite olika orsaker blivit liggande för fäfot. Det återstår lite redigering och lite kompletteringar innan den är färdig men redan nu kan jag slå fast hur viktig den åländska idrotten har varit i byggandet av hela landskapet. Det är häpnadsväckande hur många av de människor som i dag leder vårt landskap och våra företag som fostrats inom idrottsrörelsen. Genom att tidigt lära sig vikten av hårt arbete och ansvarstagande blir man som vuxen en tolerant och flitig medborgare. Man lär sig att aldrig vara nöjd utan att alltid sträva vidare. Sikta högre. Försöka hårdare. Idrotten skapar de människor som Bob Dylan så träffsäkert beskriver som ”upptagna med att vara födda, inte upptagna med att dö”. That he not busy being born is busy dying.

För livet, mina vänner, är kanske bäst på fredagar. Men de andra dagarna är precis lika viktiga.

Trevlig helg. Och lyssna nu noga på denna text.

Kommentarer

 1. Hej Jörgen!
  Som jag ser det skulle stadsfullmäktige den 28.02 ta ställning till texten i det FÖRSTA stycket (med franskt streck) i beslutsförslaget, det som handlade om åtgärder för att få budgeten (-800 000 €) i balans och SAMTLIGA liberaler stödde förvaltningens och stadsstyrelsens förslag om att spara 100 000 € på driften och 700 000 € på olika effektiveringsåtgärder, varav avyttring/försäljning av fastigheter var ett område som ingick i beredningen.
  I beslutsförslaget fanns också en tilläggstext/-förklaring om att stadsledningen och berörda sektorer och nämnder skall utreda de olika förslagen, bl a husförsäljningar (som du nämner) varefter beslut om åtgärder för förverkligande fattas av fullmäktige i vederbörlig ordning.
  Enligt mig innebär det att vår kreativa stadsledning/förvaltning och våra dito berörda sektorer och nämnder skall ges möjlighet att bereda de uppräknade åtgärdsförslagen vart och ett för sig och först därefter fattar fullmäktige beslut (tar politisk ställning) utifrån beredningen i respektive ärende. Vem vet, kanske de beredande organen kommer på riktigt geniala och kreativa lösningar och förslag, som vi inte ”hade på bordet” den i tisdags.
  Utan utredningar och beredningar av de enskilda frågorna saknade jag helt enkelt underlag för att rösta för eller emot de förslag/klämmar som framlades utöver förslaget i första stycket, att få budgeten i balans, vilket enligt min och många andras åsikt var det enda vi skulle besluta om i ärendet. Det tycker inte jag är att vara valhänt (bl a fumlig, tafatt, amatörmässig enligt www.synonymer.se).
  Då utredningarna och beredningarna är klara är jag säker på att alla liberala ledamöter kommer att ha en åsikt och ta ställning i de olika ärendena.
  En trevlig helg till dig med Jörgen och tack för ditt uppoffrande arbete/slit som ordförande för allas vårt IFK under de två senaste åren samt för att du också framöver ställer dig till förfogande som styrelsemedlem. Vi är helt överens om att det finns gott om jobb inom det ideella föreningslivet, eller som du själv så träffande har sagt/skrivit någon gång: Föreningslivet behöver inte färre utan fler krafter . Ungefär så var det väl?
  Allt Gott! /Krister Norrgrann (lib)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg