En cykel är mer än en cykel

Jepp, numera är en cykel inte längre bara en cykel. Det kan också vara en Segway eller fordon av liknande konstruktion. Det betyder att ålänningarna redan i sommar kan stöta på cyklister som inte riktigt liknar de cyklister vi är vana vid längs våra vägar. Det är självstyrelse på riktigt, om än i liten skala. För medan Finland ännu inte infört lagstiftning som gör Segway möjlig har Sverige redan gjort det och nu också Åland.

UTE OCH CYKLAR
En cykel är inte längre bara en cykel på Åland...
...en cykel kan numera också se ut så här!

Beslutet att godkänna lagförslaget om ”Små eldrivna fordon” var enhälligt i lagtinget i går. Som ordförande i Finans- och näringsutskottet fick jag redogöra för urskottets betänkande. Ungefär så här föll orden:
Fru talman, 
”En sak ska ni ha klar för er. Fordon som kan framföras på andra sätt än dragna av hästar kommer aldrig att färdas på jordens yta.” 
Och. 
”Jaja, högre hastighet än 20 km/h... Vad blir näst? Ska vi flyga till månen också?” 
Jag tar mig friheten att börja presentationen av Finans- och näringsutskottets betänkande kring lagförslaget om små eldrivna fordon med en kort historisk tillbakablick. För det är inte första gången som lagstiftare haft att göra med nya situationer när det gäller trafik och transporter. Knappast sista heller. 
Förändringarna i vår vardag tenderar att komma allt oftare i takt med allt påhittigare uppfinnare. Och som bekant går entreprenörerna alltid steget före lagstiftarna enligt ungefär samma princip som barn inte ska göra som föräldrarna säger. De ska göra mer och bättre. Bland annat därför är det i det här fallet mer framåtinriktat att säga ja än att säga nej. 
Utskottet har alltså behandlat förslaget till ny lag beträffande små eldrivna fordon. I praktiken innebär förslaget att en cykel inte längre bara är en cykel, sådan vi betraktat den hittills. En cykel blir också, såvitt förslaget godkänns, ett så kallat batteridrivet balansfordon med gyroteknik. Detta kan möjligen förorsaka höjda ögonbryn i den dagliga trafikbilden och troligen skapa vissa förvecklingar i förhållande till andra trafikanter. Åtminstone till en början. Det kan också skapa förutsättningar för en ny form av upplevelser längs med våra vackra åländska vägar och väl utbyggda cykelvägar. Mot bakgrund av den hårda konkurrens från omvärlden som turist-Åland har att tampas med, är nya idéer mer än välkomna! 
Är det alltså möjligt att ge utrymme för dessa nya farkoster i den åländska trafikbilden? Är det rimligt att mot bakgrund av den snabba handläggningen av detta lagförslag göra det redan denna sommar eller ska vi vänta tills lagstiftarna i Finland hinner se över den mer övergripande lagstiftningen? Dessa nya fordon täcks nämligen inte in i den finländska lag som vi på Åland använder som blankettlag. Det kan man tycka är en brist. I Sverige, där de definieras som cyklar, och i många andra länder är till exempel dessa nya balansfordon tillåtna i trafiken. 
Utskottet har enhälligt ansett att fördelarna med lagförslaget uppväger nackdelarna, särskilt efter vissa huvudsakligen kosmetiska förändringar i lagtexten. Vi måste dock påpeka att beredningen av lagförslaget lämnar endel att önska. Ålands polismyndighet fick väldigt lite tid på sig att komma med sina synpunkter och till exempel landskapets trafiksäkerhetskonsulent hördes inte alls i beredningen. Utskottet har dock förutom de båda även hört såväl försäkringsbolag som handikapprörelsen och en representant för Södermalmspolisen i Stockholm.
När det gäller den eventuella nyttan för rörelsehindrade är den kanske inte viktigast av allt även om det inte kan uteslutas att så kallade batteridrivna balansfordon med gyroteknik även kan underlätta vardagen för dem. Tekniken med vilken fordonen framförs kräver dock god balans och huvudsakligen fungerande fysik. När det gäller polisens förhållande till fordonet, alltså cykeln, kan det säkert finnas utmaningar. Men också möjligheter. Till exempel Södermalmspolisen står i beråd att införskaffa de aktuella fordonen och ser stor potential i att använda dem i samband med patrullering. Själv kan jag tycka att det vore underbart att se poliser i nya åländska uniformer patrullera på stadens gator med hjälp av detta fordon. Så skapar man en unik profil som kan bära långt. Det aktuella fordonet är dessutom långt ifrån ovanligt hos ordningsmakten på andra ställen i världen. 
Avslutningsvis. Möjligheten att klassa dessa batteridrivna balansfordon med gyroteknik som en cykel gör det möjligt att redan till sommarens turistsäsong erbjuda våra besökare (och nyfikna ålänningar såklart) en ny upplevelse. Det är bra och nödvändigt. Det kan finnas utmaningar som vi i utskottet inte kunnat förutse men vi är övertygade om att de är hanterliga. När det gäller säkerheten ska den så kallade cykeln betraktas som just en cykel med allt vad det innebär i form av belysning, reflexer och annat. Själva framförandet av fordonet är dock troligen till sin natur betydligt säkrare än att cykla på en så kallad traditionell velociped. 
Med hänvisning till det sagda och med några smärre förändringar i lagtexten föreslår finans- och näringsutskottet att Lagförslag nr 8/2011-2012 kan antas. 
Tack för ordet.

Kommentarer

 1. Omfattar denna lag även "konventionella elcyklar" eller gäller den bara "batteridrivet balansfordon med gyroteknik"?
  Om jag förstått det rätt så får en elcykel idag inte drivas framåt enbart med batteridrift utan elmotorn får endast fungera som assistans när man trampar. Om lagen inte omfattar vanlig elcykel, vad är skillanden på att färdas på en Segway och en elcykel med endast eldrift?

  SvaraRadera
 2. Hej Jomen,
  du får ursäkta men jag begriper inte riktigt frågan. Finns det velocipidistiska tvåhjulingar med endast eldrift?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns cyklar med en batteridriven elmotor som assisterar när man trampar (PAS, Pedal Assistent System), dvs man dopar cykeln istället för föraren. Men, många av de importerade elcyklarna kan också drivas med enbart eldrift, dvs motorn driver utan att du trampar.

   Finns lite info här på en svensk elcykelförsäljare:
   http://www.ecoride.se/content/16-vad-ar-en-elcykel
   http://www.ecoride.se/elcykel-ecoride-trend/171-elcykel-summit.html

   Ecoride upplyser kunden oblygt hur man avaktiverar hastighetsbgränsingen för enbart eldrift.
   Frågan är då alltså, om man får färdas på en Segway med enbart eldrift på Åland, då borde väl rimligen samma gälla för att färdas på en elcykel med enbart eldrift (dvs utan PAS)?

   Finns ju en gammal dom kring alkoholbruk och användande av elcykel http://www.finlex.fi/fi/oikeus/ho/2006/tho20060126

   Är ju inte helt okomplicerat detta i vår sönderreglerade i-samhälle!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg