Dansk makt gillar konst

Tillbringade alltså måndagen i Köpenhamn i samband med ett samnordiskt revisionsseminarium som ordnades av de danska statsrevisorerna. Extremt intressant och inspirerande att se hur den ständiga frågan om hur den offentliga makten ska granskas hanterats av andra länder och områden. Alla gör på sätt och vis olika och på sätt och vis lika. Men mest olikt gör just nu Åland varför en översyn nog måste till. Men mer om detta en annan gång.

Minst lika glad blev jag av att vandra omkring i det danska parlamentet, inrymt i gamla kungliga bondgårdar och vad det nu var. En alltigenom otrolig lokal. Kanske mest iögonenfallande var all konst som stod över allt. Jag har tidigare påpekat detta från Färöarna men ser nu varifrån exemplet kommer. Det hjälps inte men konst sätter fart på folks tankar! Häng med på en liten tur.

Köpenhamn by Night är en sjudande storstad. Folkrik men mysig samtidigt. En lyckad kombination.
Folketinget med dess 179 platser är en imponerande skapelse.
Tidigare talmän avporträtterade. Det gläder mig att konstnärerna tagit ut svängarna ibland och inte gjort alla likadana. Det kan man också se i den åländska talmanskonferensen. Alla måste inte alltid se lika ut.
Vet tyvärr inte vem detta är, men tavlan är väldigt fin!
Dito.
Utanför finansministeriets lokaler står denna skattkista som en påminnelse om att den ständiga kampen här i livet handlar om att få ihop tillräckligt med pengar. Det har gått sådär i Danmark...
Någon gång måste vara den första. Och detta var debuten i nordiska sammanhang för mig. Det gav mersmak!
Den här väggmålningen var inte klok på en enda fläck! Och helt enastående i sin galenskap. Det var som att ta ett helt liv, skaka om det och hälla ut det över en kullerstensgata. Här begriper man begreppet att skönheten finns i betraktarens ögon. Hoppas det inte säger alltför mycket om just mig, men jag gillade den!
Och den här kan tyckas likadan men är i själva verket rena motsatsen. Eller tvärtom! Konstverk är inget man borde spara på. Konst är bränsle för tankarna.

Kommentarer

Populära inlägg