Lycka till på flygfältet!

Det blev en smakfylld torsdagseftermiddag i går med invigningsfest på Mariehamns flygplats. Finaviachefen Tanja Sabel har lyckats övertala sina uppdragsgivare i Finland att satsa sammanlagt 1,2 miljoner euro på den lilla flygplatsen. Det är värt en eloge. I satsningen ingår en ny taxfreebutik och en allmän upprustning av den åländska porten mot omvärlden.

Bland nyheterna finns också den lilla och oerhört smakfyllda cafeterian och baren 60 North Bar & Café som drivs av Jeanette Helgas och Maija Tikkakoski. Till gårdagens nyinvigning hade de två entreprenörerna lagat en mängd snittar vilka alla var kulinariska mästerverk. De öppnar på riktigt den 14 februari och lovar rätter tillagade på plats av lokala råvaror, smoothis, smörgåsar och bakverk samt enklare maträtter i form av soppor, pajer och tapastallrikar. Invigningens smakupplevelser lovar gott inför framtiden.

60 North erbjuder också take away för hemmafesten och croissanter med hemlagad marmelad. Bland annat.

En nyhet för året är den inglasade terrassen mot väster med utsikt över landningsbanan. Här kan man njuta av eftermiddagssolen och se flygplanen landa och starta.

I investeringarna ingår även en ny brandbil som levereras i juli samt ny ytbeläggning på själva landningsbanan som därmed har minst femton nya år att se fram mot.

Trafikmässigt går Mariehamns flygplats mot ett nytt rekordår. Antalet avgångar till Stcokholm ökar rejält och sommaruppehållet ställs in. Det gör man med historien som stöd. Under år 2015 var Mariehamn bland de snabbast växande flygplatserna i hela Finavia. Mängden passagerare ökade med  fjorton procent jämfört med året innan. Under år 2016 blir det fler avgångar än någonsin tidigare.

Kuriosa. Bland alla de som jobbar för Finavia och ser till att flygtrafiken fungerar finns finströmaren Jens Mattsson som annars är mest känd för sina insatser som livräddare på Medelhavet.

Flygplatschefen Tanja Sabel i mitten flankerad av Maija Tikkakoski, till vänster, och Jeanette Helgas. 60 North Bar & Café öppnar på alla hjärtans dag på söndag i flygterminalen i Sviby.

Kommentarer

Populära inlägg