Lägg Hyperloop på minnet

Lägg begreppet Hyperloop på minnet. Det går ut på att transportera människor på ett helt nytt sätt. Du kommer att höra mycket om det just nu och framöver. Det kan låta som science fiction och det finns säkert massvis med trösklar som ska passeras MEN, när har det inte funnits sådana?

Vem fattade internet? Fanns det en tid före Facebook? Varifrån dök iPhone upp? Pekskärmarna? Ni fattar. Framtidens möjligheter definieras av visioner och just nu kan Åland få en sådan möjlighet rätt i vår lilla famn.

Under veckan som gick stod det klart för mig att entusiasterna bakom FS Links, alltså Hasse Holmström, Otto Hoyar och Mårten Fröjdö, inte alls behöver vara vildhjärnor vars visioner är coola men omöjliga att genomföra. De har inlett ett samarbete med Hyperloop Technologies Inc som lovar att de ska förändra sättet på vilket vi transporterar oss. Det är stora ord och bygger på en slags magnetisk bädd som en kapsel ska använda för att rusa fram i 1.200 kilometer per timme och göra resan mellan Stockholm och Helsingfors trettio minuter lång.

Det är här som ryggraden reagerar och säger att det är omöjligt. Då måste man fråga sig. Hur omöjligt? Som trådlöst bredband? Som touchscreens? Som Sovjetunionens fall? Eller nåt annat. Vad man än väljer är argumentationen svag. Det har nämligen visat sig att i stort sett allt som tidigare ansågs omöjligt faktiskt är möjligt. Månfärderna. Flygfärderna. Att hoppa längre än nio meter. Osv. Mänskligheten har gång på gång visat att det som är omöjligt i dag är vardag i morgon. Det, och inget annat, ska vi förhålla oss till.

Bakom Hyperloop står IT-kapital med Elon Musk i spetsen, jodå, mannen som skapat Tesla och mycket mer. Vilket antagligen också var omöjligt om man skulle lyssnat på ”experterna”.

Historien är fylld av folk som ansett allt möjligt vara omöjligt. Därför ska vi göra precis allt för att höra till de första som anammar framtidens sätt att transportera oss själva!

Här måste jag bara påminna om professor Alf Rehns föreläsning häromåret som handlade om att aldrig låta sig förblindas över möjligheterna i framtiden.

Lyssna och läs mer om Hyperloop på Ålands radio!

Det här är det snabbaste man kan färdas i dag. Med flyg, ovan molnen. Hygglig komfort men inte ens nära det som Hyperloop erbjuder.
Alan James som leder Hyperloopsatsningen tror mycket på den åländska autonomin och möjligheten att skapa lagar som gör Hyperloop möjligt. 
Researchen har varit rejäl när det gäller Ålands roll i framtidens trafiksystem.


Kommentarer

  1. För att inte tala om de här påståendena:
    "I think there is a world market for maybe five computers." -- Thomas Watson, chairman of IBM, 1943.

    "Where a calculator on the ENIAC is equipped with 18,000 vacuum tubes and weighs 30 tons, computers in the future may have only 1,000 vacuum tubes and weigh only 1.5 tons." -- Popular Mechanics, 1949

    "I have traveled the length and breadth of this country and talked with the best people, and I can assure you that data processing is a fad that won't last out the year." -- The editor in charge of business books for Prentice Hall

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg