Rotsaker och löksäljare

Inledningsvis handlade det mycket om fisk och saker man kan göra med fiskrens. Färden gick vidare efter Eckerö mot Gottby i Jomala där Robert och Pia Ekström väntade för att dela med sig av sin vardag. Innan dess fick den fullsatta primärproduktionsbussen veta att Ålands producentförbund siktar högt och är i full färd med att ta fram en livsmedelsstrategi som ska ge åländska produkter ett högre mervärde. Det är nödvändigt i dessa tider då den ryska livsmedelsblockaden slagit oerhört hårt mot mest mjölkgårdar men även det övriga livsmedelsklustret. Skulle inte det i sig vara nog kom dessutom Orklas samarbetsförhandlingar i absolut fel läge.

Fast på gården Jeppas där familjen Ekström håller till sedan år 1702 ser man hellre möjligheter än utmaningar. Här odlas inget extensivt gräs om man inte måste på de nittio hektar åkermark som gården kontrollerar.
– Nä, vi vill producera så mycket livsmedel som möjligt, säger Robert Ekström.
Jeppas’ största produkt är lök och potatis  och lite rotsaker. Och hästar!
– TV4 har varit hit två gånger, säger en stolt Ekström, som inte sticker under stol med att jordbruk är bra men hästsport är världsklass!
Hästen som varit mest i fiókus är Jeppas Maxi, travaren som bara haft sin överhingst i Indian Silver, den gamle krigaren.

För att aldrig stanna i utvecklingen har familjen Ekström satsat på kyllager och rotsaksblandningar och tvättad potatis vilket man är ensamma om på Åland. Här får jag själv inflika att jag tycker just den tvättade potatisen är en lättnad för hushållen! I fjol levererade Jeppas också 900 ton chipspotatis vilket gav 170.000 euro i intäkter.
– Och det begriper vem som helst att är svårt att ersätta med någon annan gröda, understryker Robert.
I än så länge väldigt små mängder har ändå Robert och Pia gått in för specialodlingar i form av schalottenlök och bananschalottenlök vilket bara odlas på Åland (i Finland). Vi får också reda på att trettio procent av den finländska löken kommer från Åland via mestadels Ålands trädgårdshall (ÅTH) där vd Tord Sarling tar emot på vår nästa hållplats.

ÅTH är i dag ett andelslag som består av knappt etthundrafyrtio odlare. Företaget har sedan 1970-talet utvecklats till en viktig kugge i den finländska livsmedelskedjan. Tjugofem anställda jobbar med att sortera, paketera, sälja och transportera de åländska råvarorna till köpare över hela Finland. Sextio procent av hanteringen utgörs av äppel, drygt trettio procent lök och resten övriga rotsaker. Nittiosju procent av allt exporteras till Finland där kedjorna SOK, Kesko och Lidl utgör motparten.

Även på ÅTH bedrivs ett intensivt utvecklingsarbete. senaste investeringen var en optisk löksorterare som gör livet enklare och bättre för alla. Ska man hantera 5.800 ton lök varje år måste det mer till än handarbete.

Efter detta gick färden vidare mot nya och spännande mål, återkommer till dem!
Tord Sarling är till vardags vd för Ålands trädgårdshall och kom den här dagen ut till bussen för att berätta vad som väntade inne i fabriken.
På plats i en av de stora lagerhallarna där grönsakerna förvaras innan de hämtas med lastbil sex dagar i veckan. 
5.800 ton lök passerar Ålands trädgårdshall varje år.
Tekniken är alltmer påträngande även inom grönsakshanteringen men ibland måste en rejäl kniv fram!
Här är man på plats intill den splitternya optiska löksorteringsanläggningen...
...som ser ut så här och gör leveranserna säkrare än någonsin. Ingen kund är intresserad av dålig lök.
Få människor kan begripa hur många olika sorters storlekar och sorter det finns av lök.
Detta är en robot som ser till att pallarna lastas korrekt. Tydligen rörde den sig väldigt snabbt att döma av den suddiga bilden.

Kommentarer

Populära inlägg