Heja Mattas, kämpa på!

Sista stoppet på den inspirerande dagen med åländsk primärproduktion var hos Mattas gårdsmejeri i Sund där paret Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson håller till. På den välskötta och prydliga gården finns förutom bostadshuset och en gammal bagarstuga även några ladugårdar samt ett splitternytt gårdsmejeri (som jag glömde bort att fotografera, shame). Gården består av cirka nittio hektar där det bedrivs vanligt jordbruk och odlas spannmål, chipspotatis och lök. Dessutom har man satsat på tjugofem hektar ekologiska marker för djurfoder.

Fast det är inte därför paret Sundman och Mattsson är extra intressanta, skälet är gårdsmejeriet. I Sverige är detta något som kommit starkt de senaste åren. Utvecklingen bär likheter med framgångarna för mikrobryggerier, folk är mer måna om vad de stoppar i sig och är beredda att betala lite extra för att det ska vara bra.

Om satsningen går vägen är för tidigt att säga. Jennifer Sundman som är den drivande kraften i mejeriet har tagit fram salladsost, bredbar färskost, yoghurt, vit mögelost, smör och en hårdost som är under lagring. Av det jag fick smaka finns bara lovord att säga. Allt är mycket delikat! Lycka till.

Hela denna sightseeing i primärproduktionens Åland sitter just nu som en keps. I morgon är det nämligen dags för en sammanfattning av var Ålands livsmedelssystem befinner sig just nu. Återkommer med tankar kring det på onsdag! Ha en fin arbetsvecka.


Huvudbyggnaden där Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson bor.
Fotomodeller blev dessa något yngre kalvar som så småningom ska bidra till produktionen i Mattas gårdsmejeri.
Lars-Johan Mattsson berättar om sina och sambon Jennifers planer.

Kommentarer

Populära inlägg