Till minne av Robinson

Som öbo är det enkelt att identifiera sig med andra öbor. Fast frågan är om inte skotten Alexander Selkirk tog det hela lite väl långt. Året var 1704 och Selkirk jobbade som matros på en brittisk kapare som befann sig i Stilla havet på uppdrag. Stämningen ombord var låg och missnöjet med än det ena än det andra stort. Selkirk var särskilt lack på kaptenen och krävde till sist att få lämna fartyget. Även andra i besättningen ville göra samma sak. Det gick bra men Selkirk upptäckte när det blev skarpt läge att han var den enda som verkligen steg av... På en öde ö bland Juan Fernández-öarna, fyrahundra sjömil utanför Chiles kust, gick han i land och skulle få många tillfällen att ångra sitt beslut. Där blev han nämligen i fyra år och fyra månader med ingenting annat till sällskap än katter, råttor och getter som rymt från provianterande fartyg. Enda gången han fick besök under dessa år var då ett spanskt fartyg angjorde och istället för att undsätta Selkirk försökte skjuta honom. På den här tiden var engelsmän och spanjorer inte helt kontanta med varandra.

Den 2 februari 1709 kom till sist räddningen i form av ett brittiskt fartyg som var ute på en ny piratexpedition. Selkirk lämnade sin ö, mönstrade på och återvände till sitt Skottland som en rik och berömd man. Fast det hade han inte så stor nytta av. Åren på ön gjorde honom lite kollig, för att prata åländska. Han gifte sig men blev aldrig riktigt återanpassad utan tillbringade sina sista år i en grotta bakom sin fars hus där han försökte lära katter göra konster!

Sensmoralen? Kanske att det inte är bra för någon att isolera sig alldeles för mycket från omvärlden. Åtminstone inte för länge.


Detta hände på riktigt och inspirerade för övrigt författaren Daniel Defoe att skriva världssuccén Robinson Kruse. Ön som Selkirk vistades på heter i dag Robinson Kruseön medan en annan, mindre ö i närheten, fått namnet Alexander Selkirkön.
Alexander Selkirk står i dag staty i sin hemstad i Skottland. Han var förebilden till betydligt mer kända romanfiguren Robinson Kruse.
På den här ön i sydvästra Stilla Havet tillbringade skeppsbrutne skotten Alexander Selkirk fem år och inspirerade till boken Robinson Kruse. Just i dag, fast året 1709, hittades han och fördes tillbaka hem.


Kommentarer

Populära inlägg