Heja Estland igen!

Estland är en nära granne som i och för sig har gjort livet surt för de åländska rederierna men också bidragit till att trafiken över Östersjön i dag är starkare och bättre än någonsin. I mitt uppdrag för öspelen har jag varit till Estland och Ösel vid flera tillfällen och imponerats över kraften i tillväxten och beslutsamheten i viljan att förädla sitt samhälle, förtryckt under decennier av ryssarna.

Estland firar i dag sin självständighet till minne av frigörandet från Ryssland 1918. Sedan gick det på tok det också men löste sig till sist vilket jag skrivit mer om. Frihet är något vi i dag tar som en självklarhet. Rätten att rösta och bestämma över sitt eget liv är inte ens i teorin ifrågasatt. Ändå är det verklighet för alltför många av jordens befolkning i dag som lever i diktaturer och styrs av nycker. Av det skälet får vi aldrig glömma hur viktigt det är att hylla friheten varenda dag som det är möjligt.

Grattis Estland!

I dag finns en direktlinje mellan Mariehamn och Tallinn. Det är bara att sätta sig på färjan och vakna i Estland. Det är resultatet av modiga esters orädda kamp mot förtrycket från öster. 

Kommentarer

Populära inlägg