Teknikens seger över mannen

En av världens genom tiderna främsta schackspelare heter Garri Kasparov och är från Ryssland. Själv har jag en mer blygsam bakgrund inom just schack men är ändå svårt fascinerad av de människor som blir stormästare och tar strategierna och taktiken till helt oprövade nivåer.

För Garri K är dagens datum ingen höjdare. Den tionde februari 1996 blev han som första världsmästare någonsin besegrad av en dator. Det var förvisso inte vilken dator som helst utan Deep Blue, en specialkonstruerad IBM-dator med ett uppdrag – spela schack. Men ändå. Fram tills dess var det en slags sanning att människan när det verkligen gäller alltid vinner över tekniken. Så kom en burk med kablar och kretsar och dunkar till världsmästaren i den mest intellektuella av sporter. 

Hur som helst lyckades Garri K vinna datorn detta år 1996 med siffrorna 4-2 efter att ha besegrat datorn tre gånger, förlorat en och spelat två remier. Året efter, 1997, gick det sämre för människan. Deep Blue vann med 3,5-2,5 och Garri K begrep ingenting, han borde inte ha förlorat. Att detta kunde hända fick möjligen sin förklaring i fjol höstas då en programmerare på IBM avslöjade att en tornmanöver från datorn som skakade till Garri K kunde ha berott på en bugg i programmet. Detta drag bringade världsmästaren så till den milda grad ur balans att han föll. Garri K trodde efteråt att just den manövern i det fyrtiofjärde draget var det sista som borde gjorts och ändå gjorde datorn det vilket bara kunde betyda en sak: den såg något som inte ens en världsmästare i schack kunde se. I den sista och avgörande matchen behövde sedan datorn bara nitton drag för att besegra världsmästaren vilket var något oerhört förödmjukande.

Garri K bad om en returmatch vilken ännu inte blivit av och inte lär bli det heller. Garri är i dag uppmärksammad politiker, författare och motståndare till Vladimir Putin, oklart om just det är en enklare eller svårare motståndare än Deep Blue.

Den här burken lyckades med något som ingen annan burk lyckats med. Deep Blue besegrade en världsmästare i schack 1996. 
Världsmästaren hette Garri Kasparov och är en av världshistoriens främsta schackspelare. I dag är han politiker och författare i Ryssland.

Kommentarer

Populära inlägg