Från noll till 13 miljoner

Efter lunchpausen hos Transmar, karamellerna vid XL Bygg och den högteknologiska uppvisningen vid Inficon bar lagtingets resa vidare mot Varuboden, uppstickaren på den åländska livsmedelsmarknaden. Där möter butikschef Jonas Blomqvist tillsammans med Gourmetbodens chef Johan Mattsson.

Sedan starten den 9 juni 2011 har butiken gått från klarhet till klarhet och nådde en omsättning på 13,2 miljoner euro 2012. Samtidigt har etableringen satt fart på de andra butikerna som tvingas till bättre service, lägre priser och mer öppethållet. Konkurrens stimulerar alltid. Varuboden hör till S-gruppen och är därmed strängt mallad för att passa in i de övriga butikerna i Finland. Ändå finns en tydlig lokal prägel, inte minst genom delikatessdisken (Gourmetboden) som drivs av Johan Mattsson och hans tre anställda. Han hyr sitt hörn i lokalen och är nöjd med försäljningen så här långt. ”Bättre än jag någonsin vågade tro”, säger han.

Totalt finns fyrtiotre anställda i Varuboden och arbetsplatsen har snabbt blivit populär. På varje lediganslagen plats kommer ett åttiotal sökanden! Det behövs ständigt mer folk för att hålla reda på alla tolvtusen produkter som trängs i hyllorna.

Trots att Varuboden blivit en spelare att räkna med hävdar konkurrenterna att deras försäljning inte gått ner särskilt nämnvärt. Detta kan i sin tur bero på den starka svenska kronan och att ålänningar följaktligen handlar mer på hemmaplan än tidigare.

Varuboden stannar inte upp efter denna första butik. Som bäst pågår bygget av ytterligare en butik i centrala Godby. Den skulle från början öppna i maj men mer troligt är nu juni. Skulle jag gissa blir det invigning den 9 juni, på Ålands egen födelsedag. Den butiken blir ungefär lika stor som den första och man räknar med att behöva mellan tjugo och tjugofem anställda. Delikatess-Mattsson är en av dem som följer med och startar en liknande disk som i dag finns i Jomala.

Johan Mattsson, längst till vänster, och Johan Mattsson berättar om verksamheten vid Varuboden för bland andra lagtingets talman Britt Lundberg, Anders Englund och Roger Slotte. 

Kommentarer

Populära inlägg