Ett stycke tyg i vinden

I dag är det Ålands flaggas egen dag. Sedan 24 april 1954 har denna dag firats – den sista söndagen i april. Den åländska flaggan är den i särklass viktigaste symbolfrågan vi i dag har. Dessutom är det en väldigt snygg flagga!

Om denna dag finns såklart mycket att säga. Vårdagar är rena kornbodarna för tyckanden och iakttagelser. Det är nu naturen vaknar upp, fåglarna skriksjunger av lycka och kattorna jagar runt i letandet efter artsfränder. Knopparna på träden och på buskar brister likt popcorn i en het panna. Folk är ute igen efter en lång vinter och båtarna ligger i sjön istället för på en bakgård under plast. Dofterna är på riktigt.
Kort sagt är detta den tid då frusna samhällen mödosamt skakar på kroppen och reser sig, sträcker ut och höjer blicken mot himlen.

Då finns inget bättre än att också vördsamt buga för en flagga som kanske inte blev den man ville men som ändå definierat ett samhälle och ett folk och en idé ända sedan 1954. Den åländska flaggan är sinnebilden för ett tolerant samhälle med plats för alla och envar. Det råder en stark inflyttning av kompetens till ön. Det ska vi fortsätta uppmuntra. Ju fler vi blir, desto fler är med och bygger vårt samhälle till något ännu bättre!

PS. Vi ses väl på matchen i kväll. Honka kommer på besök till WHA. 18.30 är det matchstart. En seger blir den perfekta avslutningen på vår flaggdag!

Så här såg Ålands flagga ut mellan 1922 och 1935 då den förbjöds av de finländska myndigheterna.
Efter vilda debatter och extremt jämna omröstningar blev det den här flaggan som till sist gick segrande ur striden. Den 9 december 1953 fattades det avgörande beslutet i Ålands lagting. Den 24 april 1954 firades Ålands flaggas dag för första gången.
Överallt i landskapet vajar flaggor i dag.

Kommentarer

Populära inlägg