Öar jag sett: Yttre Hebriderna

Har genom åren haft den nästan ofattbara turen att resa runt till ett antal öar liknande Åland, medlemmar i den internationella öspelsfamiljen. Har inte kryssat av alla än på listan, men de flesta. Alla dessa har på olika sätt lämnat olika avtryck. Häng med på en snabbtur till Western Isles.

Egentligen heter Western Isles betydligt coolare Yttre Hebriderna. Skälet till namnbytet är en slags gigantisk kommunreform som ägde rum i Skottland på 1990-talet. Då beslöts att alla regioner i landet skulle döpas på ett liknande sätt. Och eftersom hebriderna ligger längst västerut blev det Western Isles. Till stort förtret för den konservativa delen av befolkningen. Jag kallar dem därför Yttre hebriderna i dag.

Ska man bo där ska man inte vara gjord av socker. Den saken är klar. Ligger man granne med Nordatlanten kan vad som helst hända och gör det också. Det kanske är därför befolkningen fäster sin tilltro till religionen. Samhället är öspelens kanske mest gudfruktiga. Söndagar är till exempel vilodagen. Inte som hos oss med läpparnas bekännelse, utan på riktigt. På söndagar är allt stängt. Allt. Här finns inga söndagstidningar, ingen alkoholutskänkning, nada.

Jag tillbringade som ni förstår därmed en av mitt livs längsta söndagar här en gång. Instängd i ett litet hotell medan stormen hotade slita loss takpannorna utanför. Aldrig har jag som då längtat så mycket efter Sunday Times. Fast det vore fel att inte också tillägga: ALLA är inte så gudfruktiga på Yttre Hebriderna. Det finns de som väljer ett försiktigare förhållningssätt gentemot Gud. Till exempel idrottsmän och -kvinnor samt laxfiskare. I älvarna här uppe finns laxar som när de väl fastnat på fluga får starka män att brista ut i lyckligt gråt.

Det var också på Yttre Hebriderna som Whisky Galore spelades in. Det är en legendarisk film som på svenska heter Massor av whisky och utspelas på Yttre Hebriderna. Den handlar i korthet om ett fartyg som förliser och lämnar efter sig en full last destillerade ädla drycker. Det sätter sprutt på befolkningen på den lilla ön som för en tid till och med glömmer bort att gå i kyrkan. Ungefär som på Åland där kanske taxfreehandeln inte är enda skälet till det ljumma kyrkobesökandet, men knappast heller oväsentligt.

När whiskeyvraket gick på grund var goda råd dyra och kyrkan fick vänta.
Ögonbedövande vackert kan det vara på Yttre Hebriderna. Liksom livsfarligt stormigt.
Allt som finns i Karibien finns också i Skottland. I alla fall när det gäller vatten.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg