På spaning i Helsingfors

I dag är det finkultur som gäller. Österut. Ska kamma av världens just nu hetaste designstad – alltså Helsingfors. Huvudstaden i republiken Finland är detta år utnämnd till World Design Capital med allt vad det innebär. Det är konst och konstigt, ljud och bild och arkitektur. Säkert performance och liknande där man får hoppas de har bättre smak än i Sverige där man lagar tårtor som ser ut som stympade svarta kvinnor. För även om jag är modern är jag inte så modern. Även som politiker är det bra om man ibland hinner göra åtminstone en enkel konsekvensanalys.

Jag tycker i allmänhet att en styrka i varje samhälle är att lyfta fram konstverk i gatubilden och i vardagen. Konst får folk attt bli kreativa på samma sätt som idrott får folk att försöka lite hårdare. Kombinationen är stark. I den perfekta världen ska vi fostra unga till vuxna, beredda att både arbeta hårt och vara uppfinningsrika. För det behövs olika skickligheter.

Tänkte också gå förbi presidentpalatset och checka upp om det blivit nån verkstad bakom murarna ännu. Ja, jag vet att det är lördag men är man president finns inga lediga dagar.

Ha en skön lördag där hemma. Jag berättar mer senare.

Helsingfors är stället att åka till detta år. I vart fall om man ska tro reklamen.
Jag har alltsedan barnsben varit fascinerad av alla byggnader som pryder Helsingfors. Skulle det inte vara så kallt här jämnt vore det egentligen en perfekt stad att vara i. Men det finns ju kläder...

Kommentarer

Populära inlägg