torsdag 25 september 2014

Länge leve sjöfarten!

Vad passar bättre än att på just Världssjöfartens dag offentliggöra beställningen av ytterligare två nya LNG-fartyg? Just det, knappast något.  Men det var exakt vad Containership gjorde i dag i Helsingfors. Containership valde att göra och lära istället för att vänta och se, som de själva uttrycker det. Sedan tidigare är det klart med två LNG-fartyg för leverans under år 2016. Nu kommer ytterligare två fartyg att byggas år 2017. Här kan man läsa hela pressmeddelandet. Ett av skälen är såklart de nya svavelregler som träder i kraft vid årsskiftet och förändrar spelreglerna för hela branschen.

Detta modiga beslut av detta familjeägda rederi är viktigt för många fler än de närmast berörda. Att de låtit sig inspireras av Viking Line och Grace står klart i presentationen. Nu är det bara att hoppas att investeringen förmår andra redare att börja se solen igenom molnen istället för tvärtom. Framtiden är nämligen på exakt samma plats i dag som den var i går.

Även i fjol uppmärksammade jag denna speciella dag som vi särskilt på Åland har anledning att fira. Utan sjöfarten och dess aktörer skulle vårt samhälle inte vara ens nära den standard det i dag befinner sig på. Dessutom tror jag fortfarande att det finns en framtid till sjöss för den som är beredd på det sättet att arbeta! Världshandeln fortsätter att utvecklas och sjöfarten är det klart mest kostnadseffektiva och miljövänliga sättet att flytta gods på.

Även i Finland börjar man på allvar bygga ut infrastrukturen för LNG-gas.

Nertill kan man se mer om Containerships planer på LNG:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hellre för högt än för tyst

I dag är det 90 dagar kvar till höstens lagtingsval. Jag är redo att fortsätta jobba för att göra Åland mer tydligt och välkomnande för besö...