I dag är det spänt i Skottland

Dagen D för Skottland och Storbritannien. I dag sker den stora omröstningen kring Skottlands framtida statstillhörighet. Blir det JA går de två länderna i sär. Blir det NEJ fortsätter det mesta som vanligt fast ändå inte. Denna dag utgör slutet på den största valkampanj som Skottland någonsin genomlevt. 97 procent av de röstberättigade lär ha registrerat sig för röstning. Förste ministern Alex Salmond skrev ett öppet brev häromdagen. Drottningen lade sig i. Det finns inte en människa i Storbritannien som inte har en åsikt i dag.

Skottland i allmänhet och särskilt dess öar Orkney, Shetland och Western Isles ligger mig varmt om hjärtat sedan många år tillbaka. Det största skälet är öspelen där de nämnda öarna sedan många år tillbaka målmedvetet och entusiastiskt deltagit och samtidigt utvecklat sin idrottsliga infrastruktur och skicklighet med stor framgång. När det gäller ett frigörande från Storbritannien har skottarna agerat likadant, tålmodigt och utan åthävor, åtminstone inte så vidlyftiga. För egen del fick jag i fjol en unik insyn i processen mot frigörelse.

Då, för exakt ett år sedan var jag inbjuden till ett ambitiöst upplagt seminarium ”Our Islands – Our Future” där jag presenterade Ålandsexemplet inför en fullsatt kongresslokal. Projektet har sedan dess gått vidare och kan följas på den här hemsidan. Kortfattat är avsikten att oberoende hur det går i dagens folkomröstning så vill de tre öarna i högre grad sköta sina egna angelägenheter i framtiden.

Om mitt kära Skottland och skottarna har jag skrivit många gånger.

• Här från Yttre Hebriderna
 Därför har killar i kilt sådant självförtroende.
 Rapport från Orkneyseminarium.
 Här finns olja i överflöd.
 Sanningen under kilten.
 Förebilden för Robinson Kruse.
 Så vill Skottlands öar bli friare.

När det gäller själva sakfrågan vore det mig främmande att tycka för eller emot ett självständigt Skottland. Sådana avgöranden ska de människor som bor där ha åsikter om, inga andra. Hur det än går i dag blir dock konsekvensen ett annorlunda Skottland. Landet har flyttat fram sina positioner rejält och de tider då engelsmännen styr och ställer med sin lillebror är garanterat förbi.

I dag är det en ödesdag för Skottland och Storbritannien. Om JA-sidan vinner fortsätter Skottland mot framtiden som en egen nation. Om NEJ-sidan vinner fortsätter det mesta som vanligt, om än med utvidgad självstyrelse.
Och till sist tycker jag den underbara dialekten gör landet extra attraktivt i sig! Detta måste ses, det handlar om problem med ny teknologi!


Kommentarer

Populära inlägg