Ålands väg mot framtiden

Veckan som gick innehöll mycket, som veckor ska göra. Bland de ärenden vi hanterade i finans- och näringsutskottet fanns meddelandet om hållbar utveckling som Ålands landskapsregering utformat.

Betänkandet som godkändes enhälligt i utskottet i torsdags kan man läsa i sin helhet här. Det ska så småningom debatteras i lagtinget men antagligen först veckan efter inkommande vecka.

Kortfattat. I Hållbar utveckling finns pengar att tjäna. Folk är i dag medvetna om att den konsumtion som driver världen framåt sker i för hög takt och kanske till ett pris som våra barn och deras barn får betala. Därför väljer reseköpare destinationer utifrån synen på kretslopp och hållbarhet. Därför säljer ekologiska produkter allt bättre. Därför drar bilar i dag allt mindre bränsle. Därför kom det omdiskuterade svaveldirektivet som träder i kraft nästa år. Därför...

Ni fattar. Argumenten borde inte handla om vikten av att ställa om. De borde handla om det orimliga att INTE varje enskilt beslut tar hänsyn till det vi har och som tar slut allt fortare. Fortsättningen ska jag dra i samband med presentationen i lagtinget. Detta börjar jag ha lite kläm på, inte minst efter många tidigare texter och ställningstagande för mer närproducerat.
Hållbar utveckling är över tid att inte använda sådana resurser som är ändliga.

Kommentarer

Populära inlägg