I dag tänker vi på hjärtat

Fyra av fem hjärtinfarkter hos män är enkla att undvika. Allt som krävs är hälsosam mat, måttlig motion, helst 95 centimeter eller mindre i midjemått, mindre alkohol och inget röka. Det är egentligen inga stora saker som krävs för att vi ska leva längre, ändå är det så svårt. Men man måste inte sluta med allt. Tar man bara tag i några av de dåliga vanorna är förbättringen märkbar, visar en ny stor svensk studie.
”Våra resultat är uppmuntrande. De visar att livsstilsförändringar lönar sig. Mycket talar för att en hälsosam livsstil kan vara lika skyddande som läkemedel, men utan biverkningar”, säger Agneta Åkesson, som är nutritionsforskare vid Karolinska institutet till Dagens Nyheter.
Hela artikeln kan man läsa här.
World Heart Day heter denna dag ute i vida världen. Vi ska därför tänka extra mycket på det organ som gör oss extra levande och särskilt döda, om det ger upp. Hjärt- och kärlsjukdomar är den enskilt vanligaste dödsorsaken. Bland männen slutar 37 procent i dödsfall till följd av hjärtinfarkt.

På Åland har vi en sjukvård av yppersta världsklass. Ålands hälso- och sjukvård är inte själva specialister på hjärtkirurgi men har ett välutvecklat och beprövat samarbete med såväl Uppsala som Åbo när det gäller svårare ingrepp. 


Hedra denna dag med att lägga om en del av ditt liv. Det är inte svårt men det kan visa sig livsviktigt, alldeles bokstavligt talat!
De gör faktiskt coola posters för att få oss att uppmärksamma den 29 september, Världshjärtodagen!

Kommentarer

Populära inlägg