En fredens dag för alla

Förenta nationernas generalsekreterare Ban Ki-Moon kommer i dag att gå ut och ringa i den så kallade fredsklockan utanför högkvarteret i New York. Det kan te sig som en överdrivet symbolisk handling men borde vara en uppmaning till alla krigande i hela världen att sluta! Liksom det också finns dagar för att påminna oss människor med våra fel och brister att ungar ska få växa upp utan slag.

I år infaller denna märkesdag extra bra, i fredags var det nämligen sjuttio år sedan den så kallade Mellanfreden slöts mellan Finland och Sovjetunionen efter Fortsättningskriget som följde efter Vinterkriget och det obeskrivliga mod finländarna och frivilliga ålänningar och svenskar visade. Det var inget förmånligt fredsavtal, Finland förlorade Karelska näset, Ladogas norra del och Sallaområdet samt lite andra platser. Dessutom krävde Sovjet 300 miljoner dollar i krigsskadestånd och carte blanche för Finlands kommunistiska parti att fortsätta verka. Sovjet gillade på den här tiden inte Lotta Svärd-organisationen och krävde därför ett slut även för den. Kostnaden blev alltså hög men det blev också början till det finländska industriella undret och otroligt nog starten på skapandet av den moderna stat som Finland än i dag är, till skillnad från Ryssland.

Den internationella fredsdagen infaller alla år den 21 september och hör till dessa dagar som FN skapat för att göra folk medvetna om livet vi lever och galenskaperna vi ställer till med. Tanken är att hålla ett tjugofyra timmars eld upphör och, om man inte ligger i krig, hålla en tyst minut för sig själv och för andra. Så där som man gör när hjärnan får arbeta. 

Hedra nu denna viktiga dag och uppträd på samma sätt som ni förväntar er att andra ska uppträda mot er. (Det sista låter bekant på nåt vis, är det nån annan som sagt det tidigare?)

Även Åland har sina dagar som vi uppmärksammar:

Vår egen demilitariseringsdag under den finaste av årstider, våren.
Den nionde juni, en av världens finaste dagar!


I dag är Nationernas förbunds flagga hissad som alla andra dagar i New York. Men det är ändå en speciell söndag. Vi firar den internationella fredsdagen och hoppas att alla stridande i hela världen drar sig tillbaka för eld upphör och ställer sig den alltid lika avgörande frågan: ”Varför gör vi detta?”
Så här ser årets poster ut.

Kommentarer

Populära inlägg