Broar, kor och pengar

Det är måndag morgon och ens huvud känns så tungt... Inte! Det är en formidabel morgon, det är måndag och resten av vårt liv börjar alldeles på riktigt just nu. Särskilt om man heter Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt vilka båda har nya utmaningar framför sig. Denna senare antagligen enklare än den förste. Gissar att regeringsbildningen i Sverige blir nästan lika tuff som att genomföra en privatisering av åländsk avbyteriverksamhet... Hoppas verkligen partiledarna står pall och hoppas i ännu högre grad att vi får se allianser som på riktigt är redo att utmana såväl gamla sanningar som den växande rörelsen av främlingsrädsla. För i bistra tider borde även socialdemokrater kunna sträcka ut en hand till de så kallade högermakterna. Sist och slutligen har ju vänsterblocket inte vunnit något. De har till skillnad mot Alliansen inte förlorat och det är skillnad det. Enda vinnare är, sorgligt nog, Sverigedemokraterna.

Den svenska Alliansregeringen har i övrigt gjort ett storartat jobb vilket även uppmärksammats internationellt, här i The Economist och här i The Guardian för att ta två exempel.

I övrigt är jag mest imponerad över valdeltagandet som uppgick till 83,4 procent! På Åland var det vid senaste val 66,9 procent. Det var ett bottennapp, efter fyra val i rad med stigande intresse sjönk deltagandet senaste val. Det blir en utmaning inför nästa år, då måste det upp igen!

I Ålands lagting väntar i dag två rätt tuffa drabbningar mellan regeringsblocket (där jag ingår) och oppositionen. Det handlar dels om förslaget att privatisera det avbytarsystem för jordbrukare som i dag sköts av Ålands landskapsregeringens näringsavdelning. Jag ska presentera ett betänkande där alla inblandade parter vill att privatiseringen ska ske. Bråket som är oundvikligt handlar om hur mycket pengar privatiseringen ska få kosta och om en privat avbytarmarknad faktiskt fungerar. Jag tror det men det gör inte alla andra.

Den andra frågan är mer komplex och handlar om förslaget till årets andra tilläggsbudget som bland mycket annat handlar om hur mycket den åländska skärgården ska få kosta. Jag gissar att debatten i det här avseendet blir ganska spretig, för att uttrycka det försiktigt. Det kommer att handla om broar (antalet broingenjörer i Ålands lagting har aldrig varit större än i dag), en museibyggnad, vägbankar, infrastruktur och lite annat smått men gott.

Låter det intressant? Vi börjar klockan 13.00, välkomna att lyssna, det är gratis inträde!

Tar mig slutligen friheten att i bild försöka förklara några av rollerna som framträder i dag.

Så här ser oppositionen sig själva.
Så här tycker regeringsblocket att oppositionen ofta uppträder.
Oppositionens syn på tillvaron, finanserna och framtiden.

Verkligheten för den som regerar.

På riktigt ser det mer ut så här.
Bara annars en väldigt beskrivande bild.

Kommentarer

Populära inlägg