Hälsning från Glada Laxen

Egentligen alla goda affärer uppstår ur det ingen tidigare tänkt på eller begripit. Hade någon för tjugo år sedan sagt att det vore en bra idé att starta en restaurang i den dåvarande sjöbevakningsstationen på Bärö i Kumlinge hade i vart fall jag ruskat på huvudet och rekommenderat något annat. Men så är jag inte mycket till entreprenör heller.

Jag var till Bärö på den tiden och hälsade på sjöbevakarna som levde sitt ganska stilla liv med enstaka utryckningar till nödställda semesterfirare och inte så mycket annat. Följaktligen och tack vare ny teknik stängde sjöbevakningsstationen fast år 1999 (plus minus några år med förbehåll för mitt eget minne).

Då fanns på Bärö inget annat än några byggnader, i och för sig hyggligt omskötta, ett stort båthus och ett fyrtio meter högt bevakningstorn. Men ingen verksamhet och inte många planer för framtiden.

Sedan blev det år 2005 och Henrik Beckman steg i land och startade Glada Laxen och sedan dess har stället gått från klarhet till klarhet. Det är en gästhamn, ett bastuparadis, en fantastisk restaurang, en utsiktsplats, mötesplats och mycket mer under några intensiva sommarmånader. Jag var dit i veckan som gick, det är precis hur enkelt och smidigt som helst att färdas tack vare skärgårdstrafiken. Vi startade vid sextiden på eftermiddagen från Hummelvik, Vårdö. En timme senare var vi på Enklinge där Henrik Beckman mötte och tog oss till Bärö. Efter en otrolig middag, simtur och besök i utflyktstornet var vi tillbaka i Mariehamn vid halvtolvsnåret. Rikare på i stort sett alla vis.

Jag lyfte i veckan som gick entreprenörerna bakom Degersunds Qamping som satte fart på en sömnig region. Henrik Beckman har gjort det i ännu högre och tydligare grad. Tack vare satsningen på Glada Laxen är Bärö i dag ett utflyktsmål att räkna med för såväl ålänningar som besökare. Sådana behöver hela Åland fler av och jag tror att det goda exemplet även här, över tid, gör skillnad. Det är inte lätt att skapa framgång men, egentligen, vilket är alternativet?

Om Glada Laxen finns massor att läsa från andra som gillat upplevelsen. Till exempel Bloggboken, Kors Och Tvärs För Segel och Blogg Polyxo. Den åländska turismen behöver massor av ställen som Glada Laxen, Degersand och andra, inte bakåtsträvare och felsökare.

Här är några goda exempel på andra entreprenörer som försökt sig på sådant som ingen tidigare klarat av eller insett behovet av.

Med Alfågeln startade resan från Hummelvik till Enklinge. Bara den resan i sig är vacker, avkopplande och inspirerande.
Glada Laxens Henrik Beckman kom och mötte och körde oss till Bärö och Glada Laxen, den åländska skärgårdens klarast lysande plats just nu.
Som fiskmänniska har jag ätit silltallrikar över stora delar av världen men aldrig en lika smakrik som den på Bärö. Det är inte heller bara sill utan lite lamm också, den kallas Bärö Tapas. Min huvudrätt blev pepparbiff, perfekt tillagad och rikligt med sås.
Så här ser det fyrtio meter höga utsiktstornet ut nerifrån.
Klättringen är med råge värd besväret, utsikten en fin dag slår i stort sett allt och kan till och med mäta sig med Kebnekaise!
Klart man måste testa en panoramabild!

Så här ser det ut där folk sitter och äter fantastisk mat i folklig miljö. Den kombinationen är antagligen en av Ålands framtida fördelar.
Glada Laxen ser till att folk trivs där som tidigare sjöbevakarna huserade.
En tidig radare på Kumlinge sjöbevakningsstation.
Kort om historien och så en liten meny och prislista.

Hemåt igen bar det med hjälp av Knipan från Kumlinge.

Kommentarer

  1. Glada Laxen är en fantastisk restaurang i skärgården, men det är inte Henrik Beckman som har startat verksamheten. Glada Laxens historia började i slutet av 90-talet och grunden lades av Birgitta Jansén som drev startade och drev restaurangen i ett antal år ensam innan Henrik kom in i bilden. Utan Birgitta skulle det knappast finnas en sådan fantastisk verksamhet på Bärö idag.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg