Att landa på en komet

I går medan folks liv pågick precis som vanligt gick rymdfarkosten Rosetta i clinch med kometen 7P/Churyumov-Gerasimenko. Det var ett ögonblick som en dag kan nå samma historiska dignitet som den första månlandningen. Rosetta ska nu långsamt närma sig kometen för att inom det närmaste året även försöka sig på en landning på kometens yta.

Det är hur coolt som helst och upplösningen på en tio år lång jakt som nu närmar sig slutet. Detta hör inte på något vis till mina specialområden men jag är svårt fascinerad av månfärder och utflykter till mål som borde vara omöjliga. Det definierar människan som art att aldrig nöja sig med att bara se, man måste utvecklas också och, inte minst, uppleva. Här kan man läsa mer om kometjakten. Och här är Nasas och European Space Agencys egna ord om den historiska färden.

Namnet Rosetta är förresten ingen slump. Jag har tidigare skrivit om Rosettastenen i London som hjälpte oss att förstå hur historien fungerade. Nu är det dags för nästa Rosetta att göra oss klokare kring de eviga frågorna om rymden. 

Ungefär så här går det till när man ska försöka landa på en komet. OBS, försök er inte på detta hemma.

Fantastisk film!

Kommentarer

Populära inlägg