Fisket har potential

Fiskodlingarna är tacksamma att kritisera. Deras lokala miljöpåverkan är ofta både synlig och besvärande även om det över tid blivit bättre. Fodret är bättre och spillet mindre.

Sätter man på sig sina ekonomiska glasögon är det tydligt hur viktig fiskförädlingen för hela Åland. Häromdagen skrev jag om jordbruket som säljer varor för tjugofyra miljoner euro per år. Fisket är inte långt efter, sammanlagt såldes fiskprodukter för tjugoen miljoner euro under år 2013. Två av dessa miljoner kommer från fångad fisk och kräftor, resten eller nitton miljoner euro kom från odlad fisk och dess förädling. Dessa siffror är oerhört viktiga att ha i minnet när framtidens näringsliv analyseras.

Mot bakgrund av den växande medvetenheten kring vad vi äter tror jag också den växande torskstammen kommer att bli viktig framöver. Torsk är fantastisk mat och den som snabbt lär sig hitta fisken kommer att göra en rejäl hacka på det. Fast det gäller också att driva upp priset så mycket som möjligt. Äkta torsk från Ålands hav måste kosta mer än odlad fisk.

Fiskodlingar står för nästan lika stor försäljning per år som hela det åländska jordbruket.

Kommentarer

Populära inlägg