På två hjul i Polen

På plats i Olsztyn, Polen, och laddar för möte med övriga parlament runt Östersjön i BSPC-samarbetet. Men innan arbetet vidtar krävs lite fortbildning i form av en utflykt i regionen som har dokumenterad historia ända tillbaka till 1300-talet då teutoniska riddare styrde och ställde och byggde slott i varje knut av Polen med omnejd. De härjade och slog ihjäl med minst samma varma själ som senare Sven Duva. Fast med någon slags Gud vid sin sida.

Polackerna tar i dag sitt kulturarv på största allvar och har byggt en imponerande historia över hur det var förr och hur det påverkar livet än i dag. Detta gör man utan att ge avkall på framtiden som ju ändå är viktigare än det som hände i går och för hundratals år sedan. Jag blev särskilt imponerad över totalrenoveringen av slottet i Masuria som från början såg ut som Kastelholms slott gör i dag men som numera är ett lyxhotell med inbyggd historia. Mycket imponerande.

Dagen avslutades med Segwayåkning, first ever, och en otippad folkdans med unga polska danselever. Att det var en dag att minnas står klart över alla rimliga tvivel. Ha en bra arbetsvecka och kämpa på så ska vi göra samma sak här när BSPC-mötet börjar på allvar om nära timmar!
Hemligheten bakom det magnifika riddarslottet är enkel. Det placerades mittemellan två sjöar med stor höjdskillnad för att därmed komma i åtnjutande vattenkraft till hjulet som snurrar i byggnaden i bakgrunden. Vattenkraft är inget nytt påfund.
Nog har jag sett festsalar i mina dagar men ingenting som ens påminner om den stora salen i slottet. Med tanke på att det fanns bara tolv riddare i borgen behövde ingen trängas.
När den här killen knackade på dörren på 1500-talet var det inte bara för att sälja jultidningar.
Så här ser slottet ut på utsidan. När de började fanns inte mycket mer än vad vi i dag ser av Kastelholms slott. I dag ryms både historia och framtid i samma byggnad. Om det är något att ta efter? Nja, det krävs en plånbok som är ungefär hundra gånger större än Ålands.
Chopin heter fartyget vi tog en tur på några av de tusen sjöar som finns i regionen.
Den åländska BSPC-delegationen på plats. Från vänster  delegationssekreterare Niclas Slotte samt lagtingsledamöterna Annette Holmberg-Jansson, Jörgen Pettersson och Karl-Johan Fogelström
Energibolaget Gaspol är en stor sponsor av gammal hederlig vindkraft.
Sedan över till något helt annat. Segway var jag i tiderna med om att tillåta på Åland som ett av de första besluten i finans- och näringsutskottet. Ändå har jag inte kört på riktigt förrän i går. Måste fundera på att köpa en egen...
Testpiloterna Annette och jag inför takeoff.
Upptakten till dagens konferens ägde rum i går kväll med polsk folkmusik, mycket mat och härlig atmosfär. Folk som dansar tillsammans bråkar inte med varandra. Jepp, det är jag med rött band runt halsen – ackreditationen.


Kommentarer

Populära inlägg