Spännande kväll på WHA

Var ska Ålands grönaste parti hålla till om inte på det grönvita templet Wiklöf Holding Arena. Kring sextio sympatisörer i alla möjliga åldrar och med olika bakgrund kom till Åländsk Centerns vårstämma i går kväll. Jag hade nöjet att leda ordet under den tre timmar långa sejouren. Det handlade om vitt och brett och högt och lågt och vi avslutade med en hundra procent ovetenskaplig gallupp kring en eventuellt sänkt gräns för rattfylleri på Åland. Den slutade nästan exakt oavgjort vilket väldigt tydligt illustrerar de dagliga utmaningar politik handlar om. Åsikterna är olika, starka och många. Framtiden är antingen full av möjligheter eller i total avsaknad av dem; lite beroende på vilken syn man väljer att ha.

IFK Mariehamn som det oftast handlar om på Wiklöf Holding Arena bär många likheter med just Centern. Båda bär den gröna färgen och kämpar för hela Åland. Ibland med stor framgång, ibland med övertidsminuterna emot sig. Själv lyfte jag i några korta inledningsord fram det jag tycker är viktigare än allt annat, att hålla hela Åland i minnet. Vi är för små för att vara dels stad, dels landsbygd och dels skärgård. Helheten ska vara vägledande vilket jag lyft fram i tidigare sammanhang. Åland är satt under press på flera håll, vår tidigare största näringsgren sjöfarten vacklar och tillväxten är lägre än i både Sverige och Finland, vilket är utmanande. Ändå är Åland till skillnad från både de länderna skuldfritt och har en arbetslöshet som är ljusår lägre.

De stadgeenliga frågorna gick som planerat, alla beviljades ansvarsfrihet och bokslutet godkändes. Det fördes en konstruktiv diskussion kring LBU-stödet och stämman godkände en motion om elbilsuttag på Åland. EU-kandidaten Britt Lundberg intervjuades av partiordförande Harry Jansson varpå EU-kännaren och specialmedarbetaren Mats Löfström från Eckerö gav oss en unik och insatt bild av den verklighet som finns i Bryssel och som påverkar Åland. Det är både enklare och svårare än man kan föreställa sig.

”Men det finns knappt någon bland alla de finländska EU-kandidaterna som är ens nära Britt Lundberg när det handlar om kompetens och kunskap om Europa och europeiska frågor”, löd Löfströms hyllning.

Löfström har i EU-parlamentet kämpat mycket och hårt för den åländska och finländska sjöfarten. Den ska i dag diskuteras, hyllas och hanteras i samband med evenemanget Sjöfartens dag som pågår från morgon till kväll. Ses där!


Den här bilden ”lånade” jag från Annika Hambrudds Facebook-sida. Hoppas hon inte misstycker... Den föreställer hur som helst den dynamiska duon Jörgen Pettersson (kvällens ordförande) och Cia Nummelin (partisekreterare). Tillsammans har vi bland annat rustat om partiets hemsida något tillsammans med Strax Online.
Det blev trångt om saligheten i Wiklöf Holding Arena när Åländsk Center intog nationalarenan i går kväll. Omgivningen inspirerade till goda diskussioner och många kloka inlägg.

Kommentarer

Populära inlägg