Gör Åland till spjutspets

I senaste numret av Talouselämä skriver Tommy Jacobson, till vardags vd för CLEEN, en välformulerad text där han lyfter fram Åland som Finlands väg till en energiomställning och därmed grönare framtid. CLEEN är inte vad som helst utan ett sedan år 2008 verksamt Helsingforsbolag med världsklass som mål. Bolagets aktieägare är 45 olika globala företag som ser nödvändigheten av att investera i dag för att kunna leva i framtiden.

Tommy Jacobsens text finns tyvärr bara på finska, men du hittar den här.

Övergripande är debattinlägget ett starkt stöd för att Åland ska bli för Finland vad den lilla ön Jeju blivit för Sydkorea; ett forskningscentrum där målet är hållbarhet och energiomställning. I sin text skriver Tommy Jacobsen bland annat att Jejus mål är att inom de närmaste fyrtio åren öka andelen förnyelsebar energi med tio procentenheter per decennium. Det kan också vara målet för Åland. Minst.

”Åland kan bli vår egen motsvarighet till Jeju, en spjutspets när det gäller smarta elnät och förnyelsebar energi”, skriver Jacobson.

Det som talar för Åland är mer vind, mer sol och mer vågor än på alla andra ställen i Finland. De nya systemen kan provköras på Åland med minsta möjliga investeringar och därmed finansiella risker. Åland har egen energilagstiftning och kunde med rimligt enkla medel skapa ett smart elnät, utveckla energilagring, kontroller  och kraftlösningar. I dag pågår dessutom arbetet med att över tid göra Åland till ett hållbart samhälle vilket passar perfekt in i den stora bilden.

Detta låter som musik i mina öron. Jag har tidigare lyft fram utmaningarna som hela Europa och resten av världen står inför. I nordiska sammanhang talade jag för behovet av smarta elnät och möjligheten för envar att bli sin egen producent. I teorin kan till exempel var och en redan i dag bygga sin egen solenergi och till och med sälja energin i de befintliga näten. Framtiden är i dag, liksom i går, ofattbart spännande och vi på Åland borde jobba ännu hårdare för att lyfta fram oss själva som det mönstersamhälle vi strävar till att bli.
I dag rinner för mycket koldioxid tillbaka i atmosfären på grund av ett överutnyttjande av fossila bränslen. Siffran måste ner.
Så här ser visionen för sydkoreanska ön Jeju ut. På ön bor knappt 600.000 människor som alla är inkluderade i arbetet med att på riktigt skapa ett hållbart samhälle.
Grafen visar med alarmerande tydlighet hur utvecklingen gått de senaste hundra åren.

Kommentarer

  1. Krister A. Martell20 maj 2014 kl. 12:00

    Jo väldigt bra men skall det tas nånsorts beslut som eventuellt kan göra att den etablerade åländska eliten kan bli påverkad negativt så vågar ingen göra någonting utan alla blir totalt tysta eller kommenterar med att det finns viktigare saker i världen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg