Grattis Norge, 200 år i dag!

Ja, vi elsker dette landet! Faktiskt har jag alltid gillat Norge och norrmännen och har tidigare hyllat denna lilla stora nation. I dag är det tvåhundra år sedan den norska grundlagen antogs år 1814 och Norge antog sin egen grundlag. Att det sedan dröjde till 1905 innan den inte så lyckade unionen mellan Norge och Sverige skrotades är som man säger en helt annan historia.

Är man på plats i Norge kan det i dag vara svårt att missa festen. Syttende maj är inget att skoja med ens annars och i år gissar jag att hyllningarna överträffar precis allt som är normalt. Hatten av för det. Man ska vara stolt över sitt ursprung, sin hemort, sitt land och sina medmänniskor på samma sätt man ska hysa respekt för alla andra.

I dag är det en annan viktig dag som vi uppmärksammar, nämligen den internationella dagen mot homofobi. Om man flaggar i Ryssland och Turkiet i dag är oklart, men det borde de göra. Annars riskerar de fler ballongattacker... Har ingen aning om vad schlagersegraren Conchita Wurst har för preferenser här i klivet men tycker det passar bra att hylla honom ännu en gång i dag.

Mer läs- och tänkvärt kring Norge:

Attentatet mot ungdomarna på Utøya var ett anfall mot oss alla.
Rättegången var en historia för sig.
I tjänstens vägnar tog jag en dag flyget till Stortinget.
En gång hyllade den norska kungen åländska seglare.
Här skriver norsksvensken Harald Gustafsson väl om jubileumsåret i Svenska Dagbladet.

Avslutningsvis är det norske författaren Henrik Ibsen som kommer med dagens citat:
”Var det du är och var det helt och icke styckevis och delt.”
Gratulerer med dagen Norge, tvåhundra år i dag!

Kommentarer

Populära inlägg