Nej till husbilsförslag

Ekonomin för Ålands enda stad är beklämmande besvärlig. Valhänt politisk ledning under många år till följd av ekonomisk dopning i form av höga bolagsskatter har skapat lata katter. Det var tydligt i fjol, det blir ännu klarare i år och det blir en ännu tydligare sanning nästa år. Jag tror jag begriper varför mot bakgrund av ett förslag om husbilscamping...

I Mariehamns stad är avloppsbrunnar nämligen viktigare än utveckling. Någon annan slutsats är svår att nå efter att ett förslag jag lämnat in om satsning på husbilscamping i Mariehamn fått tummen ned av Stadsarkitektkontoret och stadsutvecklingsnämnden. Jag är inte så imponerad över detta och vill förklara varför.

För det första tog det exakt ett helt år från att jag lämnade förslaget den 28 maj 2013 till att resultatet av ”analysen” presenterades vid tisdagens maratonfullmäktige. För det andra har man i beredningen av förslaget valt att se problemen istället för möjligheterna.

När motionen hanterades i tisdags sade jag i stora drag att det är synd om dagens avloppsbrunnar får gå före morgondagens möjligheter. Och att det är beklagligt om fin tomtmark får stå outnyttjad. Turismen hör till världens snabbast växande industrier och husbilscampingen växer mest av detta. För hela Mariehamn inklusive alla rederier skulle det alltså finnas rejält med möjligheter i detta.

Slogs också av likheten mellan Mariehamn och en automatväxlad bil: gaspedalen är mycket mindre än bromspedalen. I rest my case, som det heter.

Det goda som kom ut ur detta är insikten att åkrarna öster om Bläckfisken faktiskt hör till Mariehamns stad och därmed kan användas för utveckling. Fast då måste man först begripa att framtiden antagligen inte finns i avloppsbrunnar.


Så här tänkte jag att det kunde sett ut på de i dag tomma åkrarna öster om Bläckfisken. Så blir det inte eftersom en avloppsbrunn ligger i vägen...

Kommentarer

Populära inlägg