Här är pengar att hämta

Har du en bra idé? Rätt hanterat kan den i ett första skede ge dig 50.000 euro och därefter en säkrad framtid. När EU storsatsar över sjuttio miljarder euro på utveckling öppnar sig möjligheter för Åland och kreativa ålänningar.

Det handlar om något som kallas Horizon2020, ett utvecklingsprojekt inom den Europeiska unionen som kortfattat går ut på att med allmänna medel stöda och sätta fart på de europeiska affärerna – och utvecklingen.

Nästan reflexmässigt har jag över tid hyst en slags skepsis gentemot dessa EU-program som lovat än det ena, än det andra. De har känts överbyråkratiserade och riktade mot andra platser och andra människor än Åland och ålänningarna. Det är kanske dags att tänka om. Finländska Tekes vars specialrådgivare Elina Holmberg kom till Mariehamn i går och pedagogiskt och sakligt redogjorde för läget just nu och förhoppningarna om morgondagen har nämligen mycket på gång som även berör Åland. Fakta är att finländska (och åländska) företag varit usla på att utnyttja EU-finansieringens möjligheter. Finland faktiskt sämst i hela EU. Bäst av alla har Turkiet varit, antagligen för att mängden ”eget” riskkapital varit rätt begränsat där.

”Men det är väldigt dumt att inte försöka ta hem med pengar från EU, särskilt som ju Finland betalar väldigt mycket dit”, konstaterar Elina Holmberg mycket riktigt.

Det leder för långt att gå in på alla detaljer i projektet (scrolla ner om du vill ha nyttiga länkar!). Några viktiga delar som fastnade i mitt minne är ändå: det ska handla om uppfinningar, forskning, sociala utmaningar, utveckling, ekonomisk tillväxt, konkurrenskraft och arbetsplatser. Förslaget ska skickas in på en tiosidig blankett direkt till Bryssel. Klarar du Fas 1 kan du få hela 50.000 euro till ditt förfogande för fortsättningen. Till skillnad från andra EU-program kan Horizon2020 finansiera precis hela ditt kapitalbehov, inte bara lösryckta andelar. En väldigt stor del av projektet riktar sig till små och medelstora företag vilka under de senaste åren stått för merparten av de nya arbetsplatser som uppstått i Europa.

Jag skulle alltså hoppas att denna påminnelse om möjliga kapitalinjektioner skulle sätta fart på kreativiteten på Åland. Det finns nämligen ingenting annat än möjligheter när det gäller att forma framtiden. Skapa workshops och spåna idéer, tänk hela Europa, inte bara Åland. Tänk gränslöst och, framför allt, nytt. Glöm om det är realistiskt eller inte. ALLA riktigt bra idéer har från början hånats av ”experterna”. Det finns dessutom gott om åländska exempel på företag som har en sak gemensamt; de började alla med en idé som ingen människa kommit på tidigare. Till exempel Paf, Optinova, Alandia Engineering, Lundqvistrederierna, Inficon, Saj Ship Dynamics, Carus, Chips, ÅAB, Alandiabolagen, Colorant Chromatic, Scantube, ÅCA, Goodtech och Ålands hittills i särklass mest kända internationella företag Rederi Ab Gustaf Erikson! Alla dessa företag och många andra bidrar varenda dag till att det flyter in pengar till Åland och att vi därmed kan fortsätta bygga vårt samhälle.

Här redogör Crosskeys tidigare vd Carita Weiss om morgondagens möjligheter och trenderna som förändrar vår värld.

Och här är det professor Alf Bergh som utmanar det traditionella och hyllar det omöjliga.

Till sist. Här kan man lyssna till Företagarna på Ålands ordförande Dick Jansson berätta mer om projektet. All övrig nödvändig information hittar ni på denna hemsida (Horizon2020) som även innehåller mycket annat inspirerande och nyttigt.

Specialrådgivare Elina Holmberg och Mårten Fröjdö, viceordförande för Företagarna på Åland höll i gårdagens presentation av tillgänglig EU-finansiering.

Kommentarer

Populära inlägg