The Brown Bomber, 100 år!

Jag förstår såklart att folk ska undvika att använda våld mot varandra. Det ingår i grundutrustningen och i en god uppfostran och själv har jag aldrig haft de fysiska förutsättningarna för att göra annat än söka fredliga lösningar på olika utmaningar. Men. Jag gillar boxning och då särskilt proffsboxning och alldeles extra särskilt tungviktsboxning. Inget är lika definierande som två stora män som i The Noble Art of Self Defence försöker göra så den andra somnar.

Bland de matcher som mer än andra satte fart på detta intresse fanns The Rumble in the Djungle. Boxning är mer än matcherna, det handlar också om individerna och just i dag skulle den största av dem alla ha fyllt etthundra år om han inte loggat ut redan år 1981, bara sextiosex år gammal – Joe ”The Brown Bomber” Louis. Denne 188 centimeter långe son till en urfattig bomullsplockare i den amerikanska Södern (Alabama) skulle bli en av de mest uppburna och hyllade boxarna i alla tider. När tidningen och institutionen Punch rankade de etthundra främsta boxarna i världen sattes The Brown Bomber högst av alla ”punchers”, alltså de boxare som hade de effektivaste knockoutslagen.

Denna dag passerar inte obemärkt. Till exempel Life Magazine ägnar plats åt en specialhyllning till den boxare som näst efter Muhammed Ali betytt mest av alla för den internationella boxningen. Njut av det Champ, där du sitter på din molnkant och dinglar med dina ben. Du gjorde skillnad.

The Brown Bomber slog knockout mer effektivt än alla andra boxare. 

Kommentarer

Populära inlägg