En härlig Europadag

I går hyllade vi det andra världskrigets slut. Följaktligen och knappast av en tillfällighet är det i dag Europadagen. När kriget var över bestämde sig alla inblandade parter för att i framtiden undvika sådana katastrofer. Hur tokiga människor det än finns så vill de flesta nämligen inte dö.

Mot den bakgrunden påbörjades bygget av den värld vi nu lever i. För oss som aldrig sett något annat än mat på bordet, gränslösa arbetsplatser, tillväxt, välfärd och i stort sett bara utsikten från den räkmacka vi åkt omkring på är det inte så enkelt att begripa. Ändå måste vi förstå. Europa är inte ett byråkratiskt tempel, skapat för ett gäng organisatörer med faiblesse för flotta middagar och högtflygande samtal. Europa är på riktigt och den idé som bara fanns vagt formulerad år 1945, då kriget var över, är i dag till stora delar verklighet. EU är världens största ekonomi och en ledstjärna för den övriga världen. Dessutom har vår världsdel sett fler spår av fred än någonsin tidigare.

Att detta firande äger rum just i dag har att göra med den så kallade Schumandeklarationen som undertecknades just i dag år 1950 på initiativ av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman. Även i fjol berörde jag denna dag med några valda ord.

Allt detta nationsbyggande har på inget vis skett per automatik. Det krävs arbete, möten, samtal, förordningar, överenskommelser, frihandel, rättsväsende och tusen andra saker för att vi i dag ska kunna hålla demokratiska val, för att vi ska ha en fri press, för att människor ska leva jämställt och, viktigast av allt, ha den frihet som varje på jorden född person äger rätt till.

Denna dag är en dag då det är rätt och riktigt att tänka stort och övergripande. Åland är en del av Europa på samma sätt som Europa är en del av Åland. Tack och lov. Det betyder inte att vi per automatik aldrig ska ifrågasätta de direktiv som kommer från Bryssel. Den rätten och möjligheten har vi tack vare den frihet vi lever i.

Ha en fantastisk Europadag, en trevlig fredag, en fin helg och låt inte tillvarons små väggropar förmörka sikten mot framtiden!

Det saknas inte utmaningar i Europa, långt därifrån. Energin är den kanske största, anser många.

Alla tror heller inte det går vägen ända fram. Vännen och professorn Göran Djupsund resonerade vältaligt och framsynt om just läget i Europa häromåret.


I dag firar hela Europa!


Kommentarer

Populära inlägg