Text och film mot Föglöprojekt

Har vid upprepade tillfällen uttryckt TVIVEL (jepp, med stora bokstäver) över planerna på Ålands längsta bro mellan två öar på Föglö. Det har också Ålands Natur & Miljö gjort i likhet med de allra flesta ansvarsfulla medborgare i vårt landskap. Ändå fortsätter landskapsregeringen att driva frågan och står redo att ta 40 miljoner i lån för ett projekt som är extremt svårt att sätta en prislapp på. Nyligen kom dessutom ytterligare och besvärande utredningar

Mot den här bakgrunden skrev jag tillsammans med kompisarna Harry Jansson och Runar Karlsson en liten insändare:
Skrota broplanerna för västra Föglö 
Till vår stora förvåning framhärdar regeringen Sjögren (lib) med planerna på att bygga en bro på över 500 meter på västra Föglö, i syfte att förkorta ett färjpass med tio minuter. 
Detta feltänk måste stoppas och finansieringsfullmakten på 40 miljoner euro måste återkallas. Att konstruera Ålands största bro mellan Degerby och norra Gripö är inte lösningen på skärgårdens trafikutmaningar; snarare tvärtom. De omfattande ingreppen i natur och miljö är inte försvarbara. 
Centern jobbar för hela Åland och söker långsiktiga lösningar och finansiellt kloka satsningar. Broplanerna uppfyller ingetdera. Kostnadsberäkningarna är synnerligen oklara och morgondagens tekniska lösningar gör sannolikt projektet obehövligt på förhand.
PS Här kan man läsa lite mer om planerna på en tunnel som alla dagar i veckan ter sig som en klokare investering än den planerade bron.

PS 2 Detta är för övrigt andra insändaren i samma ämne. Den första löd så här.


Så här ska bron på Föglö se ut när den är klar. Med hjälp av den förkortas ett färjpass med tio minuter och redan den insikten borde vara tillräcklig för att använda pengarna till något klokare vilket är i stort sett vad som helst.
Filmen som Ålands Natur & Miljö gjort om de förödande planerna:

Snabbfilm - Skriv på för en hållbar skärgårdstrafik! from Ålands Natur & Miljö on Vimeo.

Kommentarer

  1. Tidsvinsten 10 minuter?? Då Knipan trafikerade Svinö-Degerby tog överfarten 25 minuter, avgångar från båda håll 1 gång i timmen. När Skarven kom förlängdes passet till 30 minuter. Med körtiden från Gripö färjefäste blir tidsvinsten noll mot vad det har varit... För att inte tala om hur det blir för dom som inte har bil. Bron är en fullständigt idiotisk idé.

    SvaraRadera
  2. Risken är också stor att utvecklingen går sedan mot större långsammare färjor med färre turer för att köra ekonomiskt och spara pengar. Det kommer att bli sämre för Föglö-borna. Och stackars Sottunga-bor som drabbas värst. Gör nu allt för att få beslutet upphävt eller åtminstone uppskjutet till efter valet, tack!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg