Äntligen möte med kommissionären

Av alla spännande människor jag haft förmånen att träffa blev gårdagens möte i Bryssel något utöver det vanliga. Nu vet nämligen äntligen EU-kommissionären Karmenu Vella mer om Åland och vårjakten än han visste tidigare. Han var genuint intresserad över våra traditioner och vårt förhållande till Finland och Europa. Om detta kan rädda vår fantastiska jakt och säkerställa framtida insatser för natur och dess fågelliv är för tidigt att säga, Vella lovade i vart fall att göra vad han kunde. Jag passade också på att bjuda in honom till den stora Östersjökonferens som arrangeras på Åland i höst och han lovade göra allt för att bli den första kommissionären att besöka vårt landskap. 

Karmenu Vella är från Malta och välbekant med de villkor som öbor lever under. Hans portfölj i kommissionen är miljöfrågor, sjöfart och fiske; samtliga områden sådana som har en direkt inverkan även på vårt liv på Åland. Hans insikter i sjöfarten är stora liksom hans passion för miljön och kunskapen om fiske. Detta är något som går igen överallt i möten med så kallade EU-toppar. De må ha blott en teoretisk makt men deras kännedom om liv och struktur och människor är ofta enastående.

Karmenu Vella stod som värd för HELCOM:s stora ministermöte i Bryssel, det första på fem år, och deltog aktivt i diskussioner med övriga länder. Själv var jag på plats i egenskap av president för Östersjökonferensen (BSPC) och levererade en hälsning som Vella sade sig uppskatta. I en passus som var direkt riktad till honom sade jag:

I myself also come from Åland, the selfgoverned, neutralised and demilitarised Islands of Peace as we are called. We have 6.700 larger islands and we are situated in the middle of the Baltic Sea. For us, the sea is a central lifeline and living space. We see it every morning and say goodnight to it every evening. Being an islander means very clearly that we depend on nature and that nature depends on us. We live from, by and together with nature and its resources.
Detta budskap gick hem vilket är glädjande. Ända sedan den oerhört underliga upplevelsen att följa kampen för vårjakten i Europadomstolen i Luxemburg år 2005 har jag velat träffa någon ansvarig och nu uppstod ett gyllene läge.

När de formella förhandlingarna var avklarade fick jag tillfälle att föra ett längre samtal, först före och sedan under lunchen, med denne kommissionär med uppdrag att se till att bland annat fågeldirektivet efterföljs. Kommissionär Vella är en mycket trevlig och pratsam man och väl införstådd med de särdrag som präglar öar och deras medborgare. Han bor i Bryssel för att sköta uppdraget som kommissionär men hans hjärta finns bland fiskarna, sjöfolket och företagarna på Malta.

Jakt och dess kollisioner med fågeldirektivet är inget nytt för Karmenu Vella. Även Malta har fört en intensiv kamp för att få behålla sin vårjakt på duva och vaktel. 2015 sade malteserna i en folkomröstning med knapp majoritet ja till att fortsätta den begränsade jakten och såvitt jag förstår fortsätter traditionen som är lika historiskt förankrad som den åländska vårjakten. Vella själv är ingen jägare men säger sig hysa stor tilltro till de traditioner som bygger samhällen. Dessutom är det ekonomiska tillskott som jakt för med sig av stor vikt för alla samhällen.


Mot den bakgrunden är det intressant att Vellu lovade göra vad han kan för att vi ska kunna fortsätta jaga ett begränsat antal gudingar men om det faktiskt räcker till kan bara framtiden utvisa. EU-kommissionens officiella ståndpunkt är att den måste upphöra och en kommissionär har sist och slutligen bara akademiska möjligheter att förändra systemet. Jag hoppas verkligen vår landskapsregering lyckas med arbetet att övertyga kommissionen om jaktens alla fördelar – för hela vårt samhälle och vår natur.

Om EU-kommissionär Karmenu Vella kommer till Åland i höst lovade jag ett återbesök till hans egen ö Malta från vilken han visade fantastiska bilder. Även Malta bedriver en vårjakt som har mött EU-kommissionens missnöje.

Två öbor diskuterar gemensamma möjligheter som Karmenu Vella föredrar att kalla det som i dagligt tal benämns problem eller i ibland utmaningar. Foto: Bodo Bahr.

Att bo på en ö innebär att man lever tillsammmans med naturen och ser till att resurserna aldrig tar slut. Jägare är sist och slutligen naturens bästa vänner. Sade jag och mötte förståelse från EU-kommissionären. Foto: Bodo Bahr.

”Och så är du varmt välkommen till Åland i höst. Det vore första gången en EU-kommissionär landstiger!” Foto: Bodo Bahr.

BSPC:s generalsekreterare Bodo Bahr till höger är en fantastisk dörröppnare till det EU som även Åland är beroende av. I mitten undertecknad och till vänster EU-kommissionär Karmenu Vella som i dag vet betydligt mer om Åland och vårjakten än han visste i går.

Kommentarer

Populära inlägg